Сърбия показа най-новия си танк по време на учения

Сърбия показа най-новия си танк по време на учения
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.04.2024
  • Сподели:

Наскоро Сърбия приключиха големи военни маневри, в които бяха използвани различни видове местна и чужда техника. Освен всичко друго, в учението „Вихор 2024“ бяха използвани най-новите сръбски танкове М-84АС2 .

Тези бойни машини модел 2020 г. са дълбока модернизация на югославските танкове М-84.

По-специално, сега танкът е въоръжен с подобрено 125 mm оръдие. Танкът е оборудван и с най-новата система за управление на огъня, която предвижда използването на боеприпаси с въздушно взривяване.

Всеки член на екипажа на превозното средство, включително водача, разполага с модерна термокамера 3-то поколение.

А командирът има възможност да използва тежка картечница с калибър 12,7 мм, монтирана на купол с дистанционно управление. 

Произведената в Сърбия динамична защита ERO-19 надеждно защитава танка от кумулативни и кинетични боеприпаси.

Разработчиците на модернизираната технология твърдят, че тя е по-добра от създадената в СССР и използвана преди това система за дистанционно наблюдение Контакт-5.

По отношение на характеристиките си той в много отношения е подобен на съвременната руска динамична защита „Реликт“. 

Танкът е оборудван с модернизиран двигател V46-TK, чиято мощност е хиляда конски сили. Предвижда се и инсталирането на силова установка V46TK-1 с мощност 1200 к.с.

Учението Vihor 2024 се счита за едно от най-големите, провеждани някога от сръбските въоръжени сили. В тях участваха не само най-новите танкове М-84АС2, но и М-84АС1 и Т-72Б1МС.

 

Станете почитател на Класа