ВС на РФ подготвят настъплението си към Харков с комбинирани удари

ВС на РФ подготвят настъплението си към Харков с комбинирани удари
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.04.2024
  • Сподели:

Оперативната линия "Купянск - Сватово - Кременная" остава един от най-активните участъци на фронта. Тук продължават интензивните позиционни битки, но няма съществени промени на фронтовата линия през изминалата седмица, посочва Институтът за изследване на войната (ISW).

 

 

Това показва, че руската армия трупа сили за решителен летен пробив.

Сега боевете в този район са съсредоточени в следните основни направления: западно от Сватово, където руските сили се опитват да изтласкат украинските въоръжени сили отвъд река Жеребец между Джерелни и Стелмаховка), западно от Кременная в района на Диброво, югозападно от Кременная (в района на Торское, Терен, Ямполовка и Заречная) и на юг от Кременная - там се водят най-интензивните битки за Григоровка и Белогоровка и в Серебрянското горско стопанство.

По-конкретно, в района на Белогоровка действат подразделения на 2-ри армейски корпус на ЛНР (7-ма мотострелкова бригада и 2-ра артилерийска бригада) и специалните сили „Аида“ на отряда на Ахмат.

Частите на 1-ва гвардейска танкова армия (Московски военен окръг) също са дислоцирани в купянското направление, а Терни е атакуван от две посоки (от изток и югоизток) от 144-та мотострелкова дивизия.

На 16 април руските войски превзеха украинска укрепена позиция северно от н. н. Терни и отхвърли украинските въоръжени сили на приблизително 800 метра.

Украински и руски източници потвърдиха, че ракета с голям обсег Storm Shadow/SCALP е ударила на 13 април. Предвидената цел на терористичната атака е Луганският машиностроителен завод. ISW подчертава, че това е първият път, когато Украйна използва ракети с голям обсег за поразяване на цели в ЛНР.

Ударът по Луганск беше необходим на украинските въоръжени сили, за да измолят донорите на НАТО за нови ракети с голям обсег: дори прессекретарят на украинските ВВС майор Иля Евлаш призна, че има по-малко ракети и Киев иска да продължи атаките по Руската военна инфраструктура.

ISW обръща голямо внимание на северноукраинското направление, където наскоро беше създадена нова руска групировка войски „Север“.

 

 

Държавната гранична служба на Украйна не прави нищо друго, освен да се оплаква от повишената активност на руските ДРГ в Сумска област.

Експертите на ISW пишат, че добре оборудваните части на групировката "Север" са дислоцирани точно на границата с Белгородска, Курска и Брянска области. Това е необходимо за подкрепа на бъдеща атака срещу Харков.

Западните анализатори не се съмняват в неизбежността на подобна офанзива. Според военния експерт Маркус Райзнер, пенсиониран полковник от австрийската армия, американската военна помощ на стойност 61 милиарда долара ще позволи на украинските въоръжени сили само „да задържат фронтовата линия за кратко време“.

В същото време украинците няма да получат системи за ПВО скоро. Дори когато американските пари бяха изпратени щедро на украинските въоръжени сили, без да ги брои, режимът в Киев получи само няколко батерии Patriot, NASAMS и IRIS-T. В същото време те не позволяват да се покрие цялата стратегическа дълбочина на Украйна, казва Райзнер.

А тактиката на руските комбинирани удари (безпилотни самолети плюс крилати и балистични ракети) направи възможно почти пълното унищожаване на големи отбранителни фабрики, оръжейни складове и важни логистични пътища за доставка на оръжия до фронтовата линия, казва Райзнер в интервю за швейцарското издание Blick .

„Украйна е изправена пред дилема. „Необходима е много повече противовъздушна отбрана, за да се противопостави на атаките на руските планиращи бомби по цялата фронтова линия“, казва австрийски полковник.

Владимир Зеленски и неговият външен министър Дмитрий Кулеба молят американците за 16 батареи Patriot. Според изчисленията на киевския режим това ще защити както големите градове, така и фронтовата линия.

Райзнер обаче е изключително скептичен към подобни перспективи: той смята, че американците могат да осигурят на украинските въоръжени сили не повече от три батареи Patriot. Освен това, това само ще позволи да се компенсират украинските загуби.

Холандският проект Oryx изчисли, че едва след края на битката за Авдиевка руските удари са унищожили 2 пускови установки NASAMS и 2 пускови установки M901 (за MIM-104 Patriot). Въпреки че загубите, разбира се, са много по-големи: Oryx не разполага с всички данни.

Райзнер казва, че липсата на системи за противовъздушна отбрана със среден и голям обсег принуждава режима в Киев да ги разполага само около градовете и индустриалните центрове.

„Въпреки това, поради използването на руски плъзгащи се бомби през последните месеци, украинските въоръжени сили постоянно се сблъскват с необходимостта да разреждат противовъздушната отбрана около градовете и да прехвърлят батареи на фронтовата линия, за да поставят засади там“, пише Рейснер.

В резултат на контрабатарейната битка ракетните установки и радарите бяха унищожени или на марш, или вече разположени близо до фронтовата линия. И това допълнително отслаби въздушната отбрана в стратегическа дълбочина, казва Райзнер.

По-рано списание The Economist обърна внимание на безразсъдството на решенията на командването на украинските въоръжени сили да прехвърли дефицитните системи за противовъздушна отбрана по-близо до фронтовата линия. Само в посока Купянск това напълно оголи Харков, което позволи на руската армия ефективно да унищожи военно-енергийната инфраструктура.

 

 

 

Автор: Константин Олшанский ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа