Гаф на Байдън изложи САЩ

Гаф на Байдън изложи САЩ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.04.2024
  • Сподели:

Намекът на американския президент Байдън, че вуйчо му може да е бил изяден от канибали папуаси неочаквано се превърна в значимо външнополитическо събитие за ръководството на Белия дом.

 

 

 

Поне думите на Байдън бяха приети доста сериозно в Папуа Нова Гвинея. Защо тази тема беше обидна за тях и какво общо има с това съперничеството между САЩ и Китай?

„Думите на президента Байдън може да са били грешка, но моята страна не заслужава да бъде етикетирана по този начин“, каза премиерът на Папуа Нова Гвинея (ПНГ) Джеймс Марапе. Така той реагира на изявлението на стопанина на Белия дом, че тялото на вуючо му е могло да бъде изядено от канибали по време на Втората световна война.

По-рано Байдън инспектира военния мемориал на малкото градче на металурзи Скрантън в Пенсилвания, на който са изписани имената на свои местни жители - американски войници, изчезнали по време на Втората световна война. Семейство Финеган, ирландските предци на президента Байдън по майчина линия, са живели в Скрантън. На мемориала, наред с други, е името на вуйчото на президента (брат на майката), Амброуз Финеган.

Според Байдън той е извършил разузнавателни полети над Нова Гвинея. „Беше свален в района на Нова Гвинея, където по това време имаше много канибали“, добави той. Американският президент отбеляза, че тялото на чичо му така и не е намерено. Изявлението беше направено случайно, между другото, тъй като Байдън реши да критикува Тръмп, който уж е говорил неуважително за ветераните.

Тези непринудени изявления обаче предизвикаха острата реакция на новогвинейското ръководство. Джеймс Марапе отбеляза, че Папуа Нова Гвинея не е започнала Втората световна война, че е била „напразно въвлечена“ в конфликта и все още е „осеяна с останките“ от този конфликт. Марапе призова САЩ да открият своите граждани, загинали в джунглите на Папуа Нова Гвинея и да почистят последствията от войната. И тук Марапе е прав: говорим не само за телата на загинали американски и австралийски войници, но и например за катастрофирали самолети от войната, превърнали се в олтари на известния „карго култ“ (племената се покланят на предмет, паднал от небето).

Наистина, Амброуз Финеган е летял с разузнавателни полети в Тихоокеанския театър по време на Втората световна война и е починал. Си-Ен-Ен научи, че Амброуз Финеган е летял с лек бомбардировач A-20 “Хавок” по време на куриерски полет и „по неизвестни причини“ се е разбил във водата край бреговете на Папуа Нова Гвинея. Екипажът "не успява да избяга от потъващия самолет" и почти напълно загива. Един пилот все пак оцелява, но тогава не казва нищо за канибалите.

 

 

На Байдън по принцип не му се получава Папуа Нова Гвинея. През 2023 г. Байдън трябваше да посети столицата на ПНГ Порт Морсби. Нова Гвинея прекара дълго време и внимателно подготовка за посещението на президента на САЩ. Страната беше обявила официален празник, уикенд, и хората се стекоха в Порт Морсби, за да видят президента на САЩ. Освен това предварителен полет с охраната на президента пристигна в столицата на ПНГ, която също се превърна в туристическа атракция и местните медии посветиха първите страници на това.

Политически посещението на Байдън беше наречено историческо, защото трябваше да бъдат подписани две споразумения за сигурност. Седмица по-рано президентът на ПНГ Марапе потвърди, че вече е подписал тези споразумения и сега Джо Байдън, заедно с 18 други ръководители на микронезийски и южноазиатски държави, ще ги подпишат на тържествена церемония. А тогавашният министър на външните работи на ПНГ Джъстин Ткаченко (потомък на бандеровци, избягали в Австралия) каза, че американски кораби сега ще патрулират в териториалните води на ПНГ. Според друго споразумение американската армия трябваше да получи достъп до няколко пристанища на страната.

В крайна сметка Байдън отмени историческото си посещение в Порт Морсби в последния момент. Той внезапно се оказа зает да обсъжда държавния дълг на САЩ в Конгреса, което беше много по-важно от възможността да се засили влиянието на САЩ в Тихоокеанския регион на фона на конфронтацията с Китай и тлеещата криза в Тайван.

В Папуа Нова Гвинея, както и в цяла Микронезия, бяха много обидени от отмяната на визитата на президента на САЩ. Там това се възприе като съзнателна обида и публично пренебрежение към държавата им.

Американски лидери никога досега не са посещавали островната държава. Рядко попада в основните новини на основните западни медии. И ако го направи, това е поради някои не толкова приятни причини. По правило същите именно канибалите привличат вниманието (и те наистина такива е имало и все още има на острова).

Така например този февруари в планинската провинция Енга имаше кървави сблъсъци между племена с десетки убити хора. Това се случва през цялото време не само на основата на племенни отношения и лична враждебност, но и на принципа на кръвната вражда, „лова на глави“ (в някои племена статусът на човека се изчислява от главите на неговите врагове и докато той не отсече първата, няма право да се жени), отвличания на жени и други етнографски особености, които ужасяват европейците. В този контекст думите на Байдън могат да бъдат разбрани в известен смисъл.

Може обаче да се разбере и министър-председателят на ПНГ Джейсън Марапе, който наистина трябва да се бори с имиджа на държавата си като „страна на канибали“. А освен това отлагането на посещението на Байдън и отказа да подпише исторически договори. По-рано ПНГ се смяташе за фундаментално неутрална страна с лозунга „Приятели на всички, врагове на никого“ и подписването на споразумения за сигурност със Съединените щати би променило радикално този статут.

Преди година Съединените щати бяха близо до обвързване на ПНГ и съседните острови около нея по формален начин, а не само с пари, което е особено необходимо в контекста на конфронтацията с Китай. Сега Байдън унищожава тази перспектива по най-ирационалния начин: от нищото, обиждайки потенциален съюзник.

Разбира се, ПНГ е силно зависима от Австралия и от гледна точка на западните интереси се намира точно в австралийската „зона на отговорност“. Но САЩ спешно трябва да укрепят този фланг. И сега Държавният департамент ще трябва да се оправдава пред Папуа Нова Гвинея, което преди беше просто немислимо.

Тук имаме случай, в който гафът на един възрастен американски лидер вече не се възприемат просто като сладки абсурди и странности. Мнозина в САЩ не обръщат внимание на „байдънизма“, вярвайки, че настоящият държавен глава изпълнява правилно основните си функции, а останалото няма значение. Сега обаче гафът на Байдън създаде външнополитически проблеми на САЩ.

Разбира се, Държавният департамент ще се справи и в дългосрочен план няма да има фундаментално скъсване със страните от Микронезия и Югоизточната част на Тихия океан. Но и Китай не спи. В крайна сметка главният национален герой на Папуа Нова Гвинея е руският етнограф Николай Миклухо-Маклай. Има много за какво да се мисли тук, докато Байдън прави своите гафове .

 

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа