Нетаняху: Иран трябва да очаква напрегнато кога ще дойде ответната реакция

Нетаняху: Иран трябва да очаква напрегнато кога ще дойде ответната реакция
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2024
  • Сподели:

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявил на частна среща с министри от своята партия "Ликуд", че на иранската ракетна атака трябва да се отговори умно, предаде ДПА, като се позова на израелското радио "Кан". Иран трябва да очаква напрегнато кога ще дойде ответната реакция, както беше с Израел преди атаката късно вечерта в събота, е казал премиерът според източник на радиото.

 

 

Позовавайки се на друг източник - високопоставен служител, радио "Кан" съобщи, че Израел е обещал да информира САЩ преди да предприеме контраатака, за да даде на американските войски в района време да се подготвят за евентуален ирански ответен удар.

"Международната общност трябва да остане единна, за да се противопостави на иранската агресия, която застрашава световния мир", заяви Нетаняху в изявление, публикувано от службите му в социалната мрежа "Екс". Той приветства "подкрепата на САЩ, Великобритания, Франция и други страни за осуетяване на иранската атака".

Междувременно началникът на Генералния щаб на израелската армия Херци Халеви обеща вчера отговор на атаката на Иран срещу Израел. Той заяви това в реч пред военнослужещи във военна база, засегната от ирански удар, предаде Франс прес. Израел ще отвърне на изстрелването на толкова много ракети, крилати ракети и дронове по територията на израелската държава", каза генерал Халеви по време на визита в базата "Неватим" в Южен Израел. Армията разпространи кратко видео, показващо не много дълбок кратер покрай стена в резултат на паднала иранска ракета във военната база.

 

 

Иран изстреля стотици ракети и дронове в нощта на събота срещу неделя по Израел в отговор на смъртоносното нападение срещу иранското консулство в Дамаск, приписвано на Израел. Почти всички ракети и дронове бяха прехванати от израелската противовъздушна отбрана с помощта на САЩ, но и на други съюзнически страни, като Франция, Великобритания, а също и Йордания и Саудитска Арабия, припомня Франс прес.

Операцията по прехващане на ракетите и дроновете беше наречена "Железен щит" и беше извършена в коалиция, каза Израел.

Същите тези страни със САЩ начело сега са обезпокоени от риска от регионална ескалация в случай на директен израелски отговор на иранска територия. Вашингтон вече даде да се разбере, че няма да участва в подобен отговор. 

 

 

Източник: БТА

Станете почитател на Класа