Sky News: Великобритания разчита да догони Русия в хиперзвуковата надпревара до 2030 г

Sky News: Великобритания разчита да догони Русия в хиперзвуковата надпревара до 2030 г
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.04.2024
  • Сподели:

Лондон планира да създаде собствена хиперзвукова крилата ракета за армията си. Британските власти, които трябва да догонят лидерите в развитието на тази технология, включително Русия и Китай, се надяват, че ще могат да пуснат новата система в експлоатация до края на десетилетието, съобщава Sky News.

 

 

Sky News: Великобритания разчита да догони Русия в хиперзвуковата надпревара до 2030 г

 

 

Великобритания планира да въоръжи армията си със собствена хиперзвукова крилата ракета. Военното ръководство на страната трябва да догони Китай, Русия и Съединените щати в разработването на оръжия, способни да летят със скорости над 5 Маха, което превишава пет пъти скоростта на звука, Sky News.

Министерството на отбраната иска ракетата да бъде проектирана и произведена в Обединеното кралство. Ведомството очаква да въведе ракетите в експлоатация до 2030 г., но тъй като плановете са все още на ранен етап, понастоящем не е решено дали те да бъдат изстреляни от земята, морето или въздуха, се отбелязва в статията.

Балистичните ракети също могат да достигнат хиперзвукова скорост. Те обаче не са много маневрени и обикновено имат фиксирана траектория, докато траекторията на хиперзвуковите оръжия може да бъде променяна след изстрелването, което затруднява унищожаването им, пояснява телевизионният канал.

САЩ, Русия и Китай са основните играчи в хиперзвуковата надпревара. Но други страни, включително Северна Корея, твърдят, че също са изпитали успешно подобни въоръжения, отбелязва Sky News.

Станете почитател на Класа