Генерал Кадиров идва в Москва? Решава се въпроса за смяна на министъра на МВР на Русия

Генерал Кадиров идва в Москва? Решава се въпроса за смяна на министъра на МВР на Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2024
  • Сподели:

След терористичната атака в "Крокус" започнаха проверки и чистки в миграционните отдели. На този фон нямаше как да не се появят слухове за смяна на министъра на вътрешните работи. Но кой може да замени „вечния“ Владимир Колоколцев?

 

 

 

До оставката на руското правителство остава много малко време - по-малко от месец. Това ще се случи на 7 май. Погледнато отстрани изглежда, че „на Шипка всичко е спокойно” и никой от шефовете на министерствата не се притеснява за съдбата си.

Зад кулисите обаче всъщност кипят сериозни страсти. Въпреки факта, че правителството, ръководено от Михаил Мишустин, получи „задоволителна“ оценка от президента и дейността му беше одобрена от Държавната дума, има изтичане на информация „от самия връх“ и почти всички експерти единодушно казват, че ще сменят „от 15 до 30%” от ръководителите на министерства и ведомства, а вълнението във високите кабинети расте.

Освен това с наближаването на заветната дата се появяват предположения за възможността за ротация на тези министри, за които никой досега не е мислил в този смисъл.

Сред тях наскоро беше шефът на МВР Владимир Колоколцев.

Всичко е заради мигрантите

Гражданите винаги са имали оплаквания от работата на полицията. Това е област на дейност, в която е просто глупаво да се разчита на пълното удовлетворение на населението и пълното доверие на жителите в отдела: дори ако полицията работи изключително с блестящи детективи и най-смелите следователи, само героични пазачи и участъци, както и най-честните инспектори от КАТ, гражданите още тогава установиха, че ще има поводи за недоволство. Е, в реална ситуация не може да се разчита на пълното удовлетворение на работниците.

На практика доверието в полицията в Русия остава на много високо ниво. През 2022 г. ВЦИОМ заяви, че повече от половината руснаци декларират доверие в полицейските служители в техния регион (62%), а за десет години (т.е. по време на мандата на Владимир Колоколцев) нивото на доверие в полицейските служители се е увеличило с 1,7 пъти (2012 г. - 35%).

 

 

Една трета от руснаците (32%) не вярват на полицията през 2022 г. - наполовина по-малко, отколкото през 2012 г. (61%)

В същото време обаче социолозите отбелязват, че хората, на които се вярва най-малко в руското общество, са служителите на миграционните отдели и служителите на отделите за контрол на наркотиците.

Причините за това състояние на нещата са напълно очевидни; И можем да си припомним, че с разширяването на потока от практически неконтролирана миграция от Централна Азия се увеличи броят на тежките престъпления, извършени от мигранти.

Наскоро ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заяви: броят на тежките престъпления, извършени от мигранти, рязко нараства. По-специално през 2022 г. броят на убийствата, извършени от мигранти, се е увеличил с 18%.

"В коментарите, които се опитвам да прочета в мрежите на нашия Следствен комитет, това е идеята, изразена от хората: докато руснаците са отпред, мигрантите атакуват нашия тил",

- каза Бастрикин.

Напоследък почти всеки ден се появяват новини за ликвидирането на канали за нелегална миграция към Русия и „идентифициране на факти за незаконна дейност на служители на миграционния отдел“ - с получаване на подкупи.

Проверките започнаха след терористичната атака в "Крокус" - и очевидно общото положително впечатление от работата на МВР сега, нека внимаваме, е поставено под въпрос.

В тази ситуация се засилват всички приказки за евентуална смяна на министъра на вътрешните работи. Но кой е на пейката днес?

Няма промени?

Чисто бюрократична (или, както се казва сега, административна) версия на развитието на събитията предполага мястото на министъра в оставка да бъде заето от заместник. Е, или бивш заместник, който сега работи в свързан важен отдел. В това си качество най-често се помни Аркадий Гостев.

Връстник на Владимир Колоколцев (и двамата на 63 години) работи в МВР от 1981 г., минал е през всички нива на службата, получава званието генерал-майор през 2011 г. и генерал-полковник през 2016 г.

Гостев е работил като заместник-министър на вътрешните работи от 2012 до 2021 г. и е ръководил централните управления на министерството, както и криминалистичния и главния информационно-аналитичен център. В края на 2021 г. Гостев беше назначен за ръководител на Федералната служба за изпълнение на наказанията на Руската федерация (ФСИН).

Източникът от Цариград смята, че при оставката на Колоколцев назначението на Гостев би било „инерционен” вариант – МВР ще се окаже под ръководството на опитен, „кариерен” полицай на средна възраст с много богата управленска позиция. опит и способност за възстановяване на реда в поверените звена.

"Никой не би очаквал революции от Гостев - по-скоро строг контрол върху всички служби",

– отбелязват събеседниците на Цариград.

Борбата с корупцията е в основата

Възможността за "революционни" промени в МВР се свързва с други кандидати за поста министър. На първо място, ведомството говори за завръщането на Дмитрий Миронов, сега помощник на президента на Русия, а преди това губернатор на Ярославска област (2016–2021 г.).

Миронов работи в Министерството на вътрешните работи за сравнително кратко време. Служи в службите за сигурност от 1990 г. до 2013 г., след което в продължение на три години е бил последователно помощник-министър, първи заместник-началник на ГДБОП, началник на Главна дирекция "Икономическа сигурност и противодействие на корупцията" на МВР и накрая заместник-министър - от тази позиция той отиде на губернатори.

"Миронов е един от тези държавни служители, които могат да се считат за участници в неформалния президентски кадрови резерв. Някой смяташе, че след като напусна губернаторския пост, той се озова на последното стъпало на кариерната си стълба, но мнозина смятат, че това не е така",

– отбелязват събеседниците на "Стария площад".

На мнозина изглежда, че ако Миронов стане министър, той ще започне големи кадрови промени и дори „чистка“ в полицията - а чистката, както е очевидно днес, е много необходима.

Най-лошият вариант

Сред слуховете за кандидати за министър на вътрешните работи има и един от категорията „немислимо“. В него се казва, че ръководителят на Чечения генерал-полковник Рамзан Кадиров може да напусне ръководството на републиката си за федерална кариера.

Слуховете, че Рамзан Кадиров ще се премести от Чечня в Москва и естествено ще работи в силите за сигурност и разчитайки на създадените от него въоръжени формирования в Чечня, се появяват доста често.

Обикновено на тези, които разпространяват подобна информация, се казва, че, първо, ръководителят на Чечня е на правилното място, и второ, опитът от работата му не е подходящ за останалата част от Русия.

Едно е обаче преди, а съвсем друго по време на СВО. Кадиров се възприема като твърд, решителен лидер, който по никакъв начин не е свързан с вътрешните традиции на МВР и при необходимост е способен да предприеме най-решителните мерки.

Ако приемем, че за някои хора службата е станала твърде спокойна и премерена през годините, ако смятаме, че служителите на най-„корумпираните“ звена трябва да се страхуват от неизбежно наказание, тогава Кадиров и неговите бойци изглеждат много подходящ кандидат.

Въпреки че, разбира се, назначението му изглежда по-скоро като заплаха за сегашните полицейски ръководители (нещо като „ако се държиш лошо, ще ти се обадя!“), отколкото като реалистично кадрово решение.

Нищо обаче не може да се изключи. Постът министър на вътрешните работи е един от тези, за които решенията се вземат лично от президента на Русия. Никой никога не е могъл да предвиди какво ще направи.

 

 

 

 

Източник: ria.ru ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа