Путин даде на Украйна последен шанс за преговори

Путин даде на Украйна последен шанс за преговори
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2024
  • Сподели:

Преди дни беларуският президент Лукашенко посети Русия и след срещата си с Владимир Путин каза пред медиите, че призовава Украйна да седне на масата за преговори. Ако някой не е разбрал – това е последно предупреждение на Путин към Киев, пише mk.ru.

 

 

 

Преговорите са възможни само на основата на Истанбулските споразумения, което означава демилитаризация (с конкретни показатели за оръжията, останали в Украйна), денацификация и извънблоков статут с гаранции не от отделни държави, а от ООН, както каза Путин преди време. Няма да се обсъждат съществуващите териториални завоевания на Русия, но вариантите „Одеса и Харков са руски градове“ са напълно допустими. Това е ултиматум, пише в анализа, но все пак с възможност за запазване на поне някаква самостоятелна Украйна.

Коментарът на руското издание е направен на фона на критичния недостиг на боеприпаси и оръжия в украинските сили. САЩ отказват да отпуснат 60 милиарда долара военна помощ за Киев, а Украйна още не е получила обещаните отдавна изтребилите F-16.

Предложението на Русия към Украйна да седне на масата за преговори може да се възприема като ултиматум. Украйна ще може да запази поне някаква част от територията си.

 

Путин за Нова година: Русия никога няма да отстъпи. Няма да загубим паметта  и вярата си - Вестник ЗЕМЯ

 

Другият въпрос, който възниква, е с кого ще преговарят руснаците. Мандатът на Володимир Зеленски изтича скоро и Путин може да реши, че няма да подписва споразумение с него заради изтеклите му правомощия.

Стана ясно още, че няма да има преговори със сегашния украински режим. Лукашенко обясни защо: „Мандатът на Зеленски изтича на 20 или 21 май. Може да възникне ситуация, когато Путин да каже: "момчета, с кого да подпишем споразумение? Пълномощията на президента на Украйна са изтекли. Днес ще подпишем с него, да кажем, някакво споразумение, утре ще дойде друг на власт, ще стане президент, няма да му харесаи ще направи като при Минските споразумения - ще отхвърлят. Договорореностите са подписани от нелегитимен президент, ще каже новият и ще ги задраска. Може ли това да се случи?"

С голяма степен на вероятност изявлението на Путин, предадено от Лукашенко, за готовност за преговори наистина е последното. В противен случай руската армия ще унищожи украинските сили. Напълно, се казва в коментара на mk.ru.

Москва вече открито говори за капитулацията на Киев, възползвайки се от недостатъчната военна помощ на западните страни. Всъщност на Запад вече разбират ситуацията. Нещо повече, Василий Небензя говори съвсем недвусмислено на трибуната на ООН: „Съвсем скоро единствената тема на всякакви международни срещи за Украйна ще бъде безусловната капитулация на режима в Киев“.

И на този фон Иран за първи път в историята си атакува директно Израел от своя територия, а не чрез групировки зад граница. Нетаняху има само две възможности: той може да остане на власт само като продължи войната или ще се превърне в политически труп. Това напомня за ситуацията със Зеленски, пише още mk.ru.

 

 

 

Източник: mk.ru ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа