Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект
  • Публикация:  Тамара Антони (ARD) | Биляна Михайлова (редактор)
  • Дата:  
    16.04.2024
  • Сподели:

Модератори на жестомимичен превод в ефир или като заместници на популярни телевизионни водещи, когато са болни или в отпуск: в Китай все повече телевизии заменят истинските водещи с техни дигитални клонинги, пише АРД.

 

 

 

В 32-милионния град Чунцин централата на държавния китайски партиен вестник е разположена в небостъргач. И би могло да се предположи, че в редакцията се събира информация за жителите на мегаметрополията, пише АРД.

Но партерният етаж е отделен единствено и само за чуждестранна пропаганда. Подготвят се статии и видеа на английски за Чунцин и за Китай като цяло. Особеността: модераторът на много от новинарските емисии не е реален човек, а аватар, създаден с помощта на изкуствения интелект (ИИ). В случая става дума основно за китайска пропаганда, отбелязва германската обществено-правна медия.

Пропаганда за света

Държавните медии в Китай, които междувременно се занимават с пропаганда на много езици, са 20. Те са разработили собствени приложения, имат собствени сайтове или канали в YouTube, посочва АРД.

 

https://static.dw.com/image/46224057_1004.webp

 

Водещ новините в китайска телевизия редом до своя дигитален клонингСнимка: Reuters/E Xiaoying

 

Дейвид Бандурски от независимата изследователска група China Media Project за първи път разкрива публично каква е систематиката на тази пропагандна инициатива. „В Китай от години се говори как може ИИ да бъде използван по-добре", казва той. В сферата на пропагандата Китай вече е водещ в планирането и приложението на тази технология.

Десетки телевизии ползват "изкуствените водещи"

Глобалната комуникация и борбата за международно интерпретационно надмощие са висок приоритет за държавния и партиен ръководител Си Дзинпин. Той още през февруари 2016 година отправи призив към партийните медии „да разширят капацитетите за международна комуникация и да заемат по-голямо място в международния дискурс", припомня АРД.

 

Десетки телевизии в Китай вече имат изкуствени модератори, създадени с изкуствен интелект

 

Хуманоиден робот на хонконгската фирма Hanson RoboticsСнимка: Stringer/AA/picture alliance

 

Същевременно бяха положени усилия за развитието на ИИ-водещи в медиите. И днес вече десетки телевизия в Китай имат изкуствени модератори.

За по-голяма близост с публиката

В регионалната партийна телевизия на провинция Шандун в източната част на Китай например една интерактивна ИИ-водеща се е превърнала в емблема на медията. Тя приветства посетителите още на входа от голям екран. Само с едно натискане на копче заинтересованите могат да променят нейния тоалет и да ѝ задават въпроси. Тя трябва да увеличи близостта с публиката, казва директорът на програмата Нан Зипенг, цитиран от АРД.

Медията използва Хай Лан, както се казва водещата, предимно в социалните мрежи. В телевизионните програми тя превежда съдържанието на жестомимичен език. Хай Лан изглежда еднозначно като компютърно създадена фигура - трябва да я ясно, че водещата не е истински човек.

ИИ-двойници на истински модератори

Но Хай Лан не е единствената ИИ-водеща в регионалната партийна медия. Отделът по иновациите изготвя и дигитални клонинги на истински модератори. Една от тях например, водеща предимно на културни предавания, не е трябвало да изчезва от екран по време на бременността си - затова ѝ произвели дигитален двойник. Подобно на повечето подобни случаи, и клонингът е категорично разпознаваем като неестествен човек.

Дейвид Бандурски от независимата изследователска група China Media Project засега се въздържа да даде оценка за успеха на международната комуникация в резултат от използването на изкуствени водещи, отбелязва АРД. До момента много от каналите в YouTube имат съвсем малко абонати. Освен това е неясно колко често могат да бъдат сваляни приложението с информация на английски за Китай. Според Бандурски обаче тенденцията е тревожна, тъй като от голямото количество продукция все нещо ще се запомни. В бъдеще дигиталните модератори ще се използват по-често, пише АРД.

Станете почитател на Класа