Поглед от Китай: Русия със сигурност ще загуби в Украйна

Поглед от Китай: Русия със сигурност ще загуби в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2024
  • Сподели:

Фън Юджун, един от водещите китайски русисти и директор на Центъра за руски и централноазиатски изследвания към университета Фудан в Шанхай,коментира пред The Economist

 

 

 

Войната между Русия и Украйна е катастрофална и за двете страни. Тъй като нито една от страните не се радва на огромно предимство, а политическите им позиции са напълно противоположни, боевете едва ли ще приключат скоро. Едно нещо обаче е ясно: конфликтът е преломен момент след края на Студената война, който ще има дълбоко и трайно глобално въздействие.

Четири основни фактора ще повлияят на хода на войната. Първият е нивото на съпротива и национално единство, демонстрирано от украинците, което до този момент е изключително. Вторият е международната подкрепа за Украйна, която, въпреки че напоследък не отговаря на очакванията на страната, остава широка. Кои са четирите причини, поради които Руската федерация ще загуби от Украйна, според Фън Юджун:

Първата е нивото на съпротива и национално единство, демонстрирано от украинците, което досега е било изключително.

Втората е международната подкрепа за Украйна, която, въпреки че напоследък не отговаря на очакванията на страната, остава широка.

 

https://e-vestnik.bg/imgs/portreti_politici_world/put_chin002.jpg

 

Владимир Путин и Си Цзинпин. Снимка: БТА

 

Третият фактор е естеството на съвременната война – състезание, което се върти около комбинацията от индустриална мощ и системи за командване, контрол, комуникации и разузнаване. Една от причините, поради които Русия изпитва трудности в тази война, е, че тя все още не се е възстановила от драматичната деиндустриализация, която претърпя след разпадането на Съветския съюз.

Последният фактор е информацията. Когато става въпрос за вземане на решения, Владимир Путин е затворен в информационен пашкул, благодарение на това, че е на власт толкова дълго време. Руският президент и неговият екип за национална сигурност нямат достъп до точни разузнавателни данни. Системата, с която те работят, не разполага с ефективен механизъм за коригиране на грешките. Украинските им колеги са по-гъвкави и ефективни.

 

Заключенията на Фън Юджун са следните:

Русия ще бъде принудена да се изтегли от всички окупирани украински територии, включително Крим.

Ядреният потенциал на Русия не е гаранция за успех. Фън Юджун дава пример със Съединените щати, които са напуснали Виетнам, Корея и Афганистан с не по-малък ядрен потенциал, отколкото Руската федерация има днес.

Киев доказа, че Москва не е непобедима, така че прекратяване на огъня по „корейския“ сценарий е изключено.

Войната е повратен момент за Русия. Тя изпрати режима на Путин в широка международна изолация. Освен това той трябваше да се справи с трудни вътрешнополитически подводни течения – от бунта на наемниците от групата „Вагнер“ и други военни групировки – например в Белгород – до етническото напрежение в няколко руски региона и неотдавнашния терористичен акт в Москва. Това показва, че политическият риск в Русия е много висок. Г-н Путин може и да беше преизбран наскоро, но той е изправен пред всякакви възможни събития от типа „черен лебед“.

След войната Украйна ще има възможност да се присъедини както към ЕС, така и към НАТО, докато Русия ще изгуби бившите си съветски републики, защото те виждат в агресията на Путин там заплаха за своя суверенитет и териториална цялост.

Според Фън Юджун междувременно войната е накарала Европа да се събуди за огромната заплаха, която руската военна агресия представлява за сигурността на континента и международния ред, слагайки край на следвоенното разведряване между ЕС и Русия. Много европейски държави се отказаха от илюзиите си за Русия на Путин.

 

 

 

Станете почитател на Класа