Стана ясен отговорът на Израел на безпрецедентната атака на Иран

Стана ясен отговорът на Израел на безпрецедентната атака на Иран
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.04.2024
  • Сподели:

Американският вестник The Wall Street Journal публикува аналитичен материал, разглеждащ мащаба на нощната атака на Иран срещу Израел.

 

 

 

Смята се, че това е една от най-големите военни операции в съвременната военна история, тя породи сериозни опасения относно способността на Израел да се защити без външна подкрепа.

Според говорителя на IDF подполковник Даниел Хагари Иран е изстрелял 350 балистични и крилати ракети, както и дронове, тежащи общо 60 тона експлозиви.

Основната цел на атаката беше военната база Неватим. В рамките на така наречената операция "Спазено обещание", Иран се опита да атакува ключова инфраструктура на Израел.

Израелската противовъздушна отбрана обаче успя да прихване повечето от ракетите и безпилотните самолети, което повдигна въпроси относно бъдещите действия на Израел в случай на голям военен конфликт.

Цената и ограниченият брой ракети за прихващане правят този проблем още по-належащ.

Израелският Канал 13 изрази съмнения относно способността на Израел да действа против желанията на САЩ, като се има предвид, че Иран е установил нови правила на играта, държейки израелската страна отговорна за всичките атаки срещу негови официални лица в Дамаск или Ливан.

Въпреки това се появиха съобщения, че Израел планира да извърши ограничен удар в рамките на следващите 24 часа.

В нанасянето на удара няма да участват съюзници на Израел. Вероятно той ще бъде нанесен с помощта на израелската авиация по съоръжения за съхранение на дронове и ракети, места за тяхното производство. 

Междувременно световните медии съобщиха, че без резултат е приключило заседанието на военния кабинет на Израел.

Петимата му членове, сред които и военният министър Бени Ганц, часове наред обмисляха какъв да бъде отговорът на иранското нападение срещу страната.

По думите на Ганц, Тел Авив ще отговори на Техеран в "най-подходящото време". Според Ройтерс, сред израелските политици има разногласия какъв точно да бъде отговорът на иранската атака.  

САЩ предупредиха, че няма да участват в евентуален израелски отговор, за да не се стига до разширяване и задълбочаване на конфликта в региона.

По време на заседанието на ООН, свикано след иранското нападение, се разрази истинска война на думи между представителите на Израел и Иран. Международната общност призова и двете страни към сдържаност.

 

Станете почитател на Класа