Бургас отбеляза 62 години от рождението на Петя Дубарова

Бургас отбеляза 62 години от рождението на Петя Дубарова
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.04.2024
  • Сподели:

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място заема и Петя Дубарова – едно от чудесата на България. Отива си твърде млада, само с намек за огромния си талант и без възможност да разкрие изцяло възможностите си. На нас оставя негодуванието за несправедливостта към нея и догадките за развоя на живота ѝ, ако беше продължил.

С рецитал от стихове на Петя Дубарова пред паметника й в Морската градина на Бургас беше отбелязана 62-та годишнина от рождението на поетесата. На този ден, традиционно ученици от двете бургаски училища - СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Английската езикова гимназия „Гео Милев“, в които е учило слънчевото момиче на морския град, поднасят своите „Цветя за Петя“.

 

 

 

Отбелязването на рождения ден на Петя Дубарова всяка година се превръща в честване на поезията и младостта. Преподавателят от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Весела Милева сподели:

"Ние сме и хуманитарно училище, поне така се носи славата ни в града, почитаме поезията и всяка година четвъртокласници изразяват своята почит със стихове. Имаме и конкурси, които обявяваме сред по-големите ученици", сподели Милева.

Бургаски творци също отдадоха уважението си към останалата завинаги на 17 поетеса. Председателят на писателската общност в града Николай Фенерски:  

 "Това за мен е нещо като лично изживяване, защото аз съм израснал с тези стихотворения. Да, жалко че не е тук сред нас, но стиховете й са тук, те са безсмъртни, каза Фенерски. 

На рождения ден на обичаната поетеса къщата – музей, носеща нейното име, обяви Ден на отворените врати.

 

 

 

Голяма част от културната програма на Бургас, посветена на рождението на Петя, е и националният младежки литературен конкурс „Петя Дубарова“. Тази година церемонията за награждаване на призьорите ще е на 10 май (петък), в КЦ „Морско казино“. Заключителната част на конкурса е едно от дългоочакваните събития за творците на България от 14 до 19-годишна възраст.

Станете почитател на Класа