Не е както трябва…

Не е както трябва…
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.04.2024
  • Сподели:

"Не е както трябва" е Манифест за промяна на живота на хората с увреждания и грижещите се за тях.

 

 

В пространството на галерия Depoo се откри едноименна съпътстваща изложба към този голям проект, създадена по автентични разкази и интервюта, представящи трудностите и притесненията, с които хората с увреждания ежедневно се сблъскват. Там се представят фотографии, комикси и колажи, а художничките Теодора Дончева и Гергана Табакова разказват в "Какво се случва" за своята мотивация да участват.

"Изкуството е начин да осмисляме проблеми в живота ни и повишава видимостта им. Аз прекарвам през себе си и своите мисли, това с което съм се запознала като разкази на хората с увреждания, през своите инструменти за визуално изразяване и имам надежда така да се достигне до повече хора." – казва Теодора Дончева.

 

https://static.bnr.bg/gallery/cr/0cc73fc43a85fc709fc6bffcf19b3d78.jpg


Според Гергана Табакова в България липсва институционална структура, дори публично говорене за такива проблеми. "Едната посока, в която работих беше свързана с предразсъдъците, а другата с градската среда. Проблемът с достъпа е отражение на по-дълбок проблем, свързан с държавността. Предразсъдъците се виждат ясно на детската площадка например, където децата с проблем често се изолират"

"Когато една майка се сблъска с такъв проблем не е подкрепена на нито едно ниво – казва Теодора Дончева – на ниво институции, дори когато получи диагноза, отсреща вдигат рамене и човек трябва сам да открива всичко. Хората остават сами и изолирани."

Художничките се надяват към проекта да се присъединят и други художници и изложбата да има възможност да пътува и извън София. Чуйте Теодора Дончева и Гергана Табакова в "Какво се случва".

Станете почитател на Класа