Софийска премиера на провокативния спектакъл „Тартюф“ на режисьора Крис Шарков

Софийска премиера на провокативния спектакъл „Тартюф“ на режисьора Крис Шарков
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2024
  • Сподели:

На 22 април на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ за първи път софийската публика ще може да види най-зрелищния спектакъл на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ - „Тартюф“ по Ж. Б. Молиер. Представлението на Плевенския театър е отличено с номинация ИКАР 2024 за „майсторско техническо осъществяване“.

 

 

Зад мащабния проект стои вече доказалият се в годините тандем на режисьора Крис Шарков и сценографа Никола Тороманов - Фичо, подкрепени от авторската музика на композитора Асен Аврамов, мултимедията на Петко Танчев, и превода и драматургичен вариант на Димитър Кабаков.

Кой е Тартюф? Измамникът чревоугодник, роден преди 350 години, или наш съвременник? Наше отражение, или неизбежният придружител на човека?

 

 

0kkkjmj

 

„Тартюф“ на Крис Шарков е една неочаквана и провокативна режисьорска версия на пиесата, заради която някога Молиер е принуден, под натиска на духовенството, три пъти да пренапише. За целта Молиер преобръща образа на Тартюф от лъже-духовник, който ограбва благочестивото семейство на лековерния Оргон, в светски сериен измамник, наказан магически на финала от ръката на Краля. Тези обрати в генезиса на пиесата вероятно са и в основата на хилядите тълкувания и до днес на „Тартюф“, преминаваща от политическата сатира, комедия на нравите, до психологическа семейна драма. Определяна като „най-мрачната комедия“ на Молиер всяка епоха залага в нея своите големи въпроси.

 

 

 

 

 

 

В режисьорския прочит на „Тартюф“ на Крис Шарков са втъкани фрагменти от Стария Завет и „Теорема“ на Пиер Паоло Пазолини. Спектакълът започва с историята на Йона от Стария Завет, който избягвайки от поръчението да проповядва, е погълнат от кит и живее в него три дни и три нощи. И ето, че Йона/Тартюф е изхвърлен на брега и приет в дома на Оргон. Какво следва?

 

Мистериозен гост заживява в дома на семейството на Оргон и скоро това преобръща живота на всички обитатели на дома. Дали през влюбване, или чрез отричане - всички те са обсебени от Тартюф. Но лицемер ли е Тартюф, познатият измамник ли е, или е отражение на бесовете на обществото ни, заместило вярата с илюзии?

 

„Тартюф“ е текст, който сякаш е излязъл извън автора си – споделя режисьорът Крис Шарков. Това не е просто моралите, фарс за измамник, а история за един човек, който идва отникъде и отива наникъде. Не се занимаваме с Тартюф, какъвто познаваме, а с Тартюф от когото имаме нужда, защото той е нашето огледало. Ние ще се вгледаме не в измамника Тартюф, а в хората, които са измамени. Той ли ги променя, или те него?“

 

Съвременният Тартюф пада като камък в блатото на потиснатите желания на семейство Оргон. Това довежда до океан от страсти, съмнения и неочаквана жестокост. Единственият възможен финал на тази брутална игра за оцеляване е жертвоприношението!

 

„Тартюф“ е вторият спектакъл на режисьора Крис Шарков на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“. През 2014г. поставя „Народен враг“ от Х. Ибсен.

Участват – Антъни Пенев, Адриан Филипов, Боряна Маноилова, Валентин Василев, Делян Илиев, Мариан Дулчев, Надя Дердерян, Теона Димова

 

Плакат – Николай Димитров ; Фотограф – Ст. Н. Щерев

Станете почитател на Класа