„Антиваксърска сюита“ в Софийската опера и балет

„Антиваксърска сюита“ в Софийската опера и балет
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2024
  • Сподели:

В съботната сутрин на 23 март в Софийската опера и балет се проведе събитие, организирано от списание Осем и наречено „Битката за съзнанието“.

 

 

 

Лайфстайл списанието опита да събере на едно място най-четените си автори и от тази компилация произлезе особено любопитен списък с говорители: бяха поканени йога-майсторът от Индия Ведасара, нутриционистът Слави Славов, Петър Могилски или Ваджра Теджас, диригентът Йордан Камджалов и психотерапевтът Иво Величков, които изнесоха лекции на духовна тематика. По-любопитно бе участието на други двама гости – д-р Георги Тодоров и проф. д-р Иво Христов.

Но защо да са по-интересни те?

Несъмнено, внимание предизвика присъствието на д-р Георги Тодоров – един от водещите антиваксъри по време на Ковид-пандемията, който заедно с доц. д-р Атанас Мангъров бе в основата на надигналото се тогава медийно отрицание на науката. Още с първите си изречения Тодоров започна да плаши публиката, че в момента „нещо им се готви“, нещо зло, разбира се. Кой го готви? Световната здравна организация. Как го готви? Като се опитва да прокара промени в регулациите, които се отнасят до бъдеща възможна пандемична обстановка. И тук нещата излязоха извън контрол: нова пландемия (термин, често използван в антиваксърските среди), самооторизация на СЗО и суспендиране на конституцията, реклама на редица „профилактични препарати“ (или както ваксините бяха наречени от антиваксърите „експериментални течности“). Тодоров дори предвиди възможност новият регламент на СЗО да се обвърже със Зелената сделка и една хипотетична промяна на климатичната обстановка да бъде разпозната от организацията като епидемична обстановка. При така направените твърдения това би довело до нова карантина, която ще бъде наложена директно от СЗО и ще прескочи конституциите на страните членки в организацията.

 

 

фотография Добрин Кашавелов

 

От друга страна, Тодоров видя в ниските нива на ваксинация против Ковид-19 у нас сравнителен успех, състоящ се в противопоставянето срещу глобалистите и техния план за забогатяване и световно господство. Лекцията му навлезе изцяло в полето на дезинформацията с твърдението, че във Филипините са умрели 15 000 деца след ваксинация против денга[1]: Последният опит за ваксинация срещу денга завърши трагично с над 15 000 загинали директно от ваксината филипински граждани, главно деца.

Проф. д-р Иво Христов, познат на широката публика с апокалиптичните си прогнози за прогниването на Западния свят, за разпада и слабостта на цивилизацията ни, въпреки факта че се въздържа от политическите теми, не изневери на своя стил. В рамките на трийсетина минути успя да очертае достатъчно негативна картина на съвременното западно общество, така че да предизвика завист и у най-надарените автори в жанра на антиутопията. Западният свят, каза той, евече достатъчно слаб, тъй като е толерантен, а толерантността „не съществува в природата“. Христов успя да се издигне до най-високите тонове на антилибералния дискурс, след като обвини за тази слабост именно западната демокрация и произлизащото от нея образование, което всъщност не е истинско образование. Разпадът на традиционното семейство също бе представен като следствие от либералния свят, от който представляваме част. Уви, както и при повечето си изказвания по темата за „гниещия Запад“, така и при това, Христов не успя да посочи някакво конкретно решение на повдигнатите проблеми: „Толератността е другото име на слабостта на една умираща цивилизация“.

Дори и след финала на това събитие все още остава неясен принципът, според който са подбирани лекторите и каква е връзката между духовните учения, антиваксърството и критиката на либералния Запад. Връзката е странна, но не е нова: като изследовател на медиите мога да свидетелствам, че много антиваксърски групи във Фейсбук след нощта на 24 февруари 2022 г. се събудиха путинисти. А списание Осем се опитва, изглежда, да прокара тази връзка на „елитно” ниво, поръсено с източна духовност.

[1] Става въпрос за скандала Dengavaxia между 2017 г. и 2019 г., който се дава като пример за дезинформация и влияние върху общественото мнение относно ваксинацията, както и резултатите от нея. Повече информация тук.
Според science.org ваксинирани с една доза са над 830 000 деца, от които 130 са починали, без това да може да бъде свързано директно с ваксината. 19 от починалите ваксинирани деца са имали денга. За повече информация тук.

 

 

 

 

Любомир Дончев

Станете почитател на Класа