Западът иска да запали Балканите

Западът иска да запали Балканите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.04.2024
  • Сподели:

Конфликтът между Сърбия и Косово не е разрешен. Той тлеее злокобно.

 

 

 

Емир Костурица:

 

Западът иска да запали Балканите

 

 

Споразумението между страните нови шантижиращ характер. То се появи в момент, в който конфликтът в Украйна придобива ново измерение с напредването на руснаците.

На Запад искат да подпалят Балканите и ги докарват дотам, че изборът да е „или-или“. Това е ултиматум, а не споразумение. Притеснението тук е, че дори ако сърбите се съгласят, а аз съм сигурен, че няма да го направят, въпросът ще бъде: какво следва? Следващата коварна стъпка на Запада ще бъде Войводина (автономна област на Сърбия на север от Дунава, населена предимно със сърби и унгарци, бел. ред.).

— Защо?

— Защото страната е нещо като европейска, но тази част от Сърбия не е. Ултиматумите няма да има край. Това е като да разкъсаш дреха на парчета. Интересното в сръбския случай е връзката с Международния валутен фонд. Той остава основният финансист и инвеститор в Сърбия. Държавата получава средства, за да стимулира пристигането на чужденци, предимно германци и французи. Те пристигат в Сърбия, мотивирани от заемите, които държавата тегли, за да се появят те. А страната не смее да си признае това, защото ще загуби тези инвестиции от Западна Европа. И самата тя изпада в инфлация.

Икономическата стабилност, която западните инвестиции осигуряват на Сърбия, е силно съмнителна. Защото бъдещето на самата Европа е под въпрос.

Румъния и България веднага бяха приети в ЕС и НАТО, защото граничат с Русия. За да назначат там марионетни правителства с цел вреда на Русия.

Западът се опълчи дори на руската култура. Под ударите му попаднаха дори такива колоси като Достоевски и Чайковски.

Западът няма да спре. Неговата цел е да запали Балканите, добави Костурица.

ПП

Станете почитател на Класа