The Washington Post: Наистина ли Русия е способна да предизвика Запада на глобално ниво

The Washington Post: Наистина ли Русия е способна да предизвика Запада на глобално ниво
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.05.2024
  • Сподели:

При президента Владимир Путин нова милитаризирана Русия се надига, за да предизвика САЩ и Запада, пише Washington Post. Изданието отбелязва, че докато Путин продължава кампанията си в Украйна, той води също толкова мащабна трансформация у дома, превръщайки страната в "революционна сила", решена да промени глобалния ред и да установи свои собствени правила.

Встъпването в длъжност на Путин за пети мандат на 7 май не само ще отбележи 25 години на власт, но и ще демонстрира трансформацията на Русия в това, което прокремълските коментатори наричат "революционна сила", решена да промени световния ред, да определи свои собствени правила и да поиска зачитане на тоталитарната автокрация като легитимна алтернатива на демокрацията в свят, разделен от големите сили на сфери на влияние.

Руснаците живеят в напълно нова реалност - пише анализаторът на WP Дмитрий Тренин.

Така той отговаря на въпроси за есе, в което твърди, че антизападната промяна в Русия е "по-радикална и широкообхватна" от всичко очаквано, когато започва пълномащабният конфликт в Украйна.

В статията си "Вашингтон пост" твърди, че потвърждава историческия мащаб на промените, които Путин прави, настъпили със спираща дъха скорост за две години на брутален конфликт, дори когато десетки хиляди руснаци са избягали в чужбина.

Този кръстоносен поход дава възможност на руския президент да намери общ език с китайския владетел Си Дзинпин, както и с някои поддръжници на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

И създава перспектива за дългосрочен цивилизационен конфликт, целящ да подкопае западната демокрация и, както предупреди Путин, дори да заплаши с нова световна война.

 

Станете почитател на Класа