Полковник от британската армия: Русия вади украинските войници от окопите с химически оръжия

Полковник от британската армия: Русия вади украинските войници от окопите с химически оръжия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.05.2024
  • Share:

Русия използва химически оръжия, за да изтласка войниците от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от окопите им и да ги изкара на линията на огъня.

 

 

На фронта в Украйна такъв вид средства се използват в индустриален мащаб, предупреждава пенсионираният полковник от британската армия Хамиш де Бретън-Гордън в статия за вестник The Telegraph, пише "Фокус".

В статията британският военен уверява, че е се убедил "от първа ръка“ колко смъртоносни може да бъдат "химическите оръжия на Путин“.

"Неспособен да сломи духа и устойчивостта на войските на Киев с конвенционални оръжия, Кремъл прибягва до газови атаки в стила на Първата световна война. Докато западните държавници са заети с опити да избегнат ескалацията, с която Путин и неговите главорези заплашват почти ежедневно, Русия мами нашите лидери, принуждавайки ги да игнорират химическата заплаха“, пише Хамиш де Бретън-Гордън.

Според него през последната година руските войски са използвали химическо оръжие в индустриален мащаб и с голям ефект.

"Използваният газ CS (хлоробензалмалононитрил, циановъглерод, определящият компонент на сълзотворния газ - бел. ред.) е в левия край на скалата за смъртоносност на химическите оръжия и използването му е законно при някои обстоятелства - главно за потушаване на граждански протести и неподчинение.

Но точно тази неяснота и очевидното желание на Запада да не се намесва решително е използвано от Путин по начин, по който и един диригент използва оркестър“, отбелязва авторът.

Полковникът казва, че химическите оръжия имат опустошителен ефект върху незащитените войници, като психологическите щети са десетки пъти по-големи от физическите. "Това е чудовищно гениално оръжие и ако нямате морал и няма кой да ви спре, ще го използвате непрекъснато. Путин и неговите бандити нямат нито едно от тези две неща, и той ги използва с голям ефект и без страх от възмездие“, алармира Хамиш де Бретън-Гордън.

Той призовава Украйна да получи отбранителна техника, както и за обучение на войници от ВСУ да оцеляват при подобни атаки.  

По думите на британския полковник използваните от руснаците оръжия издържат само няколко минути и за защита от тях не е необходимо специално оборудване - достатъчен е обикновен противогаз. "Ние все още сме водещият производител на противогази в света, дойде време да достигнем ново ниво“, призовава авторът.

 

Станете почитател на Класа