Руската армия тръгна към Днепър, отбраната на ВСУ се сипе като домино

Руската армия тръгна към Днепър, отбраната на ВСУ се сипе като домино
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.05.2024
  • Сподели:

Руснаците пробиват отбраната в Донецко направление: налице е риск от ефекта на доминото на украинския фронт. Москва възнамерява да насочи войските си към река Днепър

Il Fatto Quotidiano: Украинските въоръжени сили загубиха способността да провеждат масирани атаки

Руската армия е на крачка да си осигури пълен картбланш на бойното поле, пише Il Fatto Quotidiano. Пробивът при Очеретино всъщност й отваря пътя към Днепър. Междувременно защитата на въоръжените сили на Украйна се пука по шевовете. Ако тя отслабне още малко, никакви западни оръжия няма да помогнат на Украйна.

 

 

Превод отIl Fatto Quotidiano, Италия:

 

Руската армия тръгна към Днепър, отбраната на ВСУ се сипе като домино

 

 

Руснаците непрекъснато настъпват и пробиха украинската отбранителна линия в няколко района, където на ВСУ им липсват боеприпаси и най-вече войници. Последната дупка, която се отваря на украинския фронт, се намира източно от Очеретино, в района на Донецк. Успешното настъпление в тази територия, съчетано с военното превъзходство и добрите метеорологични условия, може да създаде ефекта на доминото и допълнително да улесни руското настъпление.

В Авдеевко направление почти всички височини около града са под руски контрол, така че ситуацията в зоната на бойните действия постепенно се прояснява. Руските въоръжени сили напредват на изток от Очеретино по горския пояс.

Представител на ВСУ призна, че  „противникът е успял да пробие“.

В момента украинците събират сили в селата Новоалександровка и Архангелское, за да започнат контранастъпление и да отблъснат руската армия.

Въпреки това руснаците напреднаха почти километър и половина западно до Очеретино и овладяха района около тухларния завод «Алтком».

След пробива на отбраната на украинските войски в района на Харков, Първа гвардейска танкова армия на руските въоръжени сили продължи настъплението си към Кисловка в Купянско направление.

Освен че е елитно подразделение на руските въоръжени сили, само тази танкова дивизия разполага с повече танкове, отколкото например цялата германска армия.

Освен това, според украински източници, руското настъпление в Купянско направление е успешно — руснаците успяха да завемат територията източно от Кисловка по протежение на железопътната линия с ширина до 1,85 км и дълбочина около 600 метра.

Като цяло катастрофалните събития в Очеретино се развиват по най-драматичен (за Киев) начин.

Завзети са Керамик и Новокалиново.

Украинските войници бягат или се предават.

Архангелское, разположено в равнина, най-вероятно вече е обречено.

Така след обкръжаването на село Архангелское фланговете на Очеретино ще бъдат напълно овладени от руснаците.

Превземането на останалите височини ще доведе до по-нататъшни пробиви на украинската отбранителна линия, което ще позволи на руската армия да премине към изпълнение на основната стратегическа заплаха — достъп до пътния възел на маршрута за Константиновка (12 км северозападно от Очеретино).

Но защо това е толкова важно?

Пълният успех на оперативния план на Кремъл с пробив на северозапад ще взриви цялата ситуация на фронта и може да предизвика ефекта на доминото, който на Киев ще му бъде много трудно да спре.

Украинските войски вече нямат резерви под формата на „личен състав“.

Всеки път, когато се отвори дупка на линията на съприкосновение, те са принудени да прехвърлят войски от отбранителните линии, за да затворят пролуката.

Докато руснаците, точно обратното, те доставят своите „щурмови групи“ и атакуват точно там, където врагът отслабва.

Времето също допринася за надеждите на Москва да достигне Днепър.

Колкото по-добро е времето, което спомага за укрепването на почвата, толкова по-лесно е за руската армия да маневрира и да се придвижва на запад, за разлика от украинската.

Целта на Кремъл е да завземе част от украинската територия източно от Днепър, за да си осигури минимална стратегическа зона в защита от страните от НАТО.

Това са основните условия, при които Кремъл може да започне мирни преговори с Киев и неговите западни съюзници.

Станете почитател на Класа