Залогът е върху демонтажа на Украйна. Защо Зеленски и компания бяха обявени за издирване?

Залогът е върху демонтажа на Украйна. Защо Зеленски и компания бяха обявени за издирване?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.05.2024
  • Share:

В събота, 4 май, руското министерство на вътрешните работи обяви за издирване Владимир Зеленски и петия президент на Украйна Петро Порошенко . Скоро към тях се присъединиха други фигури от киевския режим от периода след Майдана.

 

 

 

Сред тях са бившият министър на вътрешните работи Арсен Аваков (лице, включено в списъка на терористите и екстремистите в Руската федерация), бившият министър на външните работи Павел Климкин , бившият секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов , бившият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Руслан Хомчак , бившият министър на информационната политика Юрий Стец и бившият председател на Върховната Рада Владимир Гройсман . Всъщност това са основните фигури на върха на киевския режим от 2014 г. насам, замесени в тежки престъпления.

В същото време във формулярите за издирване не са посочени членовете, по които са обвинени подсъдимите. И важно ли е. Едно е, ако Зеленски бъде обвинен в измама или оправдаване на геноцид, а друго е в извършване на терористични дейности. Различните членове на Наказателния кодекс водят до различни действия на Русия.

Сега обаче много неща стават ясни.

Главното е, че няма да има преговори. Москва няма да общува не само с Владимир Зеленски, чийто президентски мандат изтича в нощта на 21 май и на практика прекратява легитимността му, но и с всички представители на правителството след Майдана. Руските преговарящи няма да седнат на масата с престъпниците.

Руски официални лица многократно са заявявали, че Зеленски и неговият предшественик Порошенко са лица, чиито престъпления трябва да бъдат разследвани и те самите ще трябва да се явят пред специален трибунал, отбеляза Анатолий Гагарин , директор на Института за системни политически изследвания и хуманитарни проекти , в коментар за ИА Regnum .

 

 

На свой ред политологът Антон Хащенко признава, че Зеленски и компанията, които са обявени за издирване, губят не само статута си на възможни преговарящи, но и гаранции за лична неприкосновеност, които не се декларират публично, включително от Запада. „Това създава допълнителен психологически натиск върху тези лица (и преди всичко лично върху Зеленски). А страхът е нещо сериозно, разяждащо отвътре. Това те кара да се изнервяш и да правиш грешки ” , сигурен е Хашченко.

Ултиматум към Вашингтон

Доскоро най-вероятният сценарий за дипломатическо разрешаване на украинския конфликт се смяташе за руско-американски споразумения чрез украинското „прокси“, казва Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и международни изследвания към Висшето училище по икономика .

Тоест в резултат на руско-американските преговори Москва ще сключи мирно споразумение с новия лидер на Украйна и САЩ ще признаят това за своя суверенна воля. И, разбира се, щяха да заявят, че са спечелили - все пак са успели да запазят независимата украинска държава.

Сега подобен сценарий е практически невъзможен. Търсят се и значителна част от прозападните потенциални заместници на Зеленски. По този начин Москва обезсмисля възможната замяна на Зеленски, един неконтролируем и нелегитимен лидер, от страна на Запада, с друг герой от Майдана.

Всъщност се обявява нова минимална цел на специалната операция – отстраняването на престъпниците от властта, за да не могат повече да застрашават сигурността на Русия “, обяснява за ИА Regnum Никита Мендкович , ръководител на Евразийския аналитичен клуб .

Русия всъщност даде на Америка ултиматум: или хора, които не са свързани с Майдана, идват на власт в Украйна (т.е. денацификацията се извършва преди сключването на мирно споразумение), или СВО ще продължи до пълното разрушаване на украинската държава. , последвано от преки преговори между Руската федерация и САЩ.

Това води до втория извод от факта, че украински фигури са обявени за издирване: руският елит ясно е очертал своята позиция.

СВO ще продължи още доста дълго време“

През 2022–2023 г. в Русия бяха сравнително силни позициите на онези, които се застъпваха за компромиси със Запада за сметка на руските национални интереси, за опит да се „върне всичко към начина, по който си беше“. Сега Москва демонстрира готовността си най-накрая да реши украинския проблем.

Днес сценарият за идването на власт в Украйна на не Майданни персонажи е почти нереалистичен. Дори това да се случи, след един-два изборни цикъла тази държава отново ще бъде управлявана от прозападни лидери . Ето защо Москва вижда главната си цел в нейния демонтаж.

Залогът е върху военното решение на конфликта; СВO ще продължи доста дълго време. Лоши новини за политическите украинци“, каза за ИА Regnum Иван Лизан, ръководител на аналитичното бюро на проекта SONAR-2050.

Освен това, освен че лишава представителите на правителството след Майдана от легитимност, Москва изпраща сигнал към трети страни. Според експерта Русия получава възможност да разпознае всички лица, които взаимодействат със Зеленски, неговите съучастници или помагачи. И това може да означава, че пътуването на Зеленски вече ще бъде ограничено, поне до страните, приятелски настроени към Москва.

Доскоро подобна стъпка изглеждаше прекомерна - за разлика от западните страни, Руската федерация никога не е призовавала партньорите си (да не се бъркат със съюзниците) да избират между нея и враговете си. Дори само защото под натиска на Запада исканията могат да доведат до обратния ефект. Но сега, когато успехът на фронта се развива ежедневно, а Украйна губи също територия, хора и западна техника всеки ден, най-накрая можем да поискаме от нашите руски партньори да вземат решение.

 

 

 

 

Автор: Геворг Мирзаян ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа