Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път
  • Публикация: 
  • Дата:  
    08.05.2024
  • Сподели:

Владимир Путин официално встъпи в длъжност като президент на Русия за нов шестгодишен мандат. Това съобщи председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин. Путин положи клетва пред народа. Зоркин предаде на Путин символите на президентската власт, включително президентския знак - златния Георгиевски кръст с изображение на герба на Руската федерация и девиз "Полза, чест и слава" на златна верижка, съобщава ТАСС. "Ние не отказваме диалог със западните държави. Изборът е техен: възнамеряват ли да продължат да се опитват да сдържат развитието на Русия, да продължат политиката на агресия, непрекъснат натиск върху страната ни в продължение на години или да търсят път към сътрудничество и мир. Повтарям: разговор, включително по въпросите на сигурността и стратегическата стабилност, е възможен. Но не от позицията на силата, без никакво високомерие, самонадеяност и лична изключителност, а само при равни условия, зачитайки интересите на другия", подчерта в речта си след встъпването в длъжност Владимир Путин.

 

 

 

Церемонията не беше уважена от представителите на САЩ и много европейски държави заради продължаващата война в Украйна, посочва БТА.​​​​ Това е петият мандат на Путин като държавен глава. Първите му два мандата продължиха четири години; След внесените поправки в руската конституция мандатът на държавния глава беше удължен на 6 години. Путин изкара първия си шестгодишен мандат през 2012 г., а втория през 2018 г. След промените в Основния закон през 2020 г. той се кандидатира на изборите през 2024 г., които спечели с рекордните 87,28% от гласовете. Настоящият мандат на Путин изтича на 7 май 2030 г., посочва ТАСС.

 

 

 

"В тези тържествени и отговорни минути на встъпването в длъжност на президента бих искал сърдечно да благодаря на гражданите на Русия във всички региони на нашата страна, жителите на нашите исторически земи, които защитиха правото да бъдат заедно с Родината. Искам да се поклоня пред нашите герои, участниците в специалната военна операция, всички, които се борят за Отечеството. Още веднъж ви благодаря за доверието и подкрепата и сега се обръщам към всеки гражданин на Русия. (...) Вие, гражданите на Русия, потвърдихте правилността на курса на страната. Това е от голямо значение точно сега, когато сме изправени пред сериозни предизвикателства. Виждам в това дълбоко разбиране на нашите общи исторически цели, решимост да защитаваме твърдо нашия избор, нашите ценности, свободата и националните интереси на Русия", заяви в речта си след церемонията по встъпването си в длъжност Владимир Путин.

 

 

 

"Ние не отказваме диалог със западните държави. Изборът е техен: възнамеряват ли да продължат да се опитват да сдържат развитието на Русия, да продължат политиката на агресия, непрекъснат натиск върху страната ни в продължение на години или да търсят път към сътрудничество и мир. Повтарям: разговор, включително по въпросите на сигурността и стратегическата стабилност, е възможен. Но не от позицията на силата, без никакво високомерие, самонадеяност и лична изключителност, а само при равни условия, зачитайки интересите на другия", подчерта Путин.

 

 

 

"Гледаме уверено напред, планираме бъдещето си, очертаваме и вече изпълняваме нови проекти и програми, които имат за цел да направят нашето развитие още по-динамично, още по-мощно. Ние сме единен и велик народ и заедно ще преодолеем всички препятствия и ще осъществим всички наши планове. Заедно ще победим!", завърши речта си Владимир Путин.

 

Станете почитател на Класа