ATACMS отиват в Украйна: Къде и с каква цел могат да прилетят?

ATACMS отиват в Украйна: Къде и с каква цел могат да прилетят?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.05.2024
  • Сподели:

След като Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за отпускане на нов пакет от военна помощ за Украйна, събитията започнаха да се въртят с огромна скорост. По-специално, украинският режим може да получи първата партида оперативно-тактически ракети ATACMS в края на тази седмица.

 

 

 

Прехвърляйки ATACMS с голям обсег на Украйна, американците дават на нашия враг много сериозно средство за унищожаване на тила. В близко бъдеще това ще се отрази на ситуацията в наскоро освободените региони. Но при определени условия това също създава заплаха за „стара Русия“.

Високата скорост на доставките се дължи на факта, че ракетите вече са в Полша, а Украйна има установки HIMARS, тоест противникът няма затруднения с разполагането на системата: зареди и стреляй. Това съобщи ръководителят на сенатската комисия по разузнаването Марк Уорнър

Надявам се, че след като документът стигне до президента до вторник или сряда, тези доставки ще започнат с ракети ATACMS с голям обсег.

Къде ще стрелят?

По принцип можете да очаквате всичко от врага: украинският режим години наред тероризира жителите на Донецк, бомбардира с ракети детски партита и жилищни райони на Белгород в новогодишната нощ.

Новите американски ракети ще бъдат насочени към решаване на първостепенни задачи и едва след това към извършване на терористични атаки.

Основната заплаха, която сега украинското ръководство вижда пред себе си, е началото на нашата офанзива. Следователно средствата, получени от САЩ, ще бъдат използвани за прекъсването му.

Заместник-началникът на апарата на Съюза на доброволците от Донбас Дмитрий Джиникашвили обърна внимание на този момент в разговор с Цариград:

"Тези доставки няма да ни спрат, но могат значително да забавят темповете на настъпление и да причинят осезаеми, сериозни загуби както в оборудване, така и в персонал."

През 2022 г. HIMARS бяха използвани активно за атаки на полеви складове за боеприпаси, щабове и отделни инфраструктурни обекти като Антоновския мост в Херсон. Но тогава ние използвахме авиацията много ограничено.

След като получи ракети ATACMS през есента на 2023 г., врагът веднага ги използва за атака на летища на армейската авиация в Бердянск и близо до Луганск.

Сега ключовият фактор за нашето превъзходство на бойното поле е оперативно-тактическата авиация: изтребители и фронтови бомбардировачи нанасят удари по украинските позиции.

Именно тяхната работа позволява на нашите щурмови самолети да се движат напред. И затова Киев е най-заинтересован от изключването именно на този компонент от руската военна машина.

През 2023 г. американците прехвърлиха в Киев стари ракети Блок 1 с обсег 160 км, но сега Киев ще получи ракети с обсег до 300 км.

"Потенциалните удари на балистични ракети с касетъчни бойни глави по летища в Крим, където самолетите са практически незащитени, също могат да причинят много сериозни щети",

— отбеляза още през февруари тази година каналът Telegram „Военен информатор“.

Лов за летища и кораби

Ударът, нанесен на летището в Джанкой през нощта на 17 април чрез „атаки“ от предишни партиди, показа, че врагът все още се стреми да унищожи нашата авиация. На границата на обсега на новите ракети ще бъде и Кримският мост, чието разрушаване се превърна в мания на Свидомите.

Можем да очакваме и атаки срещу главната база на Черноморския флот – Севастопол. Обсегът от триста километра на ракетите ще позволи на врага да обстрелва града от дълбините на неговата територия.

Да се готвят ли Воронеж и Смоленск?

Когато "Химерите" са разположени в Харков, Воронеж и Курск са в обсега на ракетите ATACMS с голям обсег, да не говорим за многострадалния Белгород.

При разполагане на комплекси в района на Чернигов врагът може да стигне до Смоленск, Брянск, Орел и почти да стигне до Калуга край Москва.

 

 

Атаките на американски ракети срещу така наречената „стара територия“ на Русия обаче са малко вероятни в близко бъдеще, тъй като Западът забранява на Киев да използва оръжията си по международно признатите граници на страната ни.

Това се прави, разбира се, не от добро сърце, а за да се запази коз в случай, че има спешна нужда да се убеди Москва да преговаря.

Луганск е под заплаха

Въпреки това, докато забраната не бъде вдигната, атаките срещу Луганск, който разполага с голяма част от нашата военна инфраструктура и който поради относителната си отдалеченост от фронтовата линия не страда често от атаки, изглеждат по-вероятни.

Новите „атаки“ ще позволят на украинските въоръжени сили да я ударят от дълбините на отбраната й в Донбас, стреляйки почти от брега на Днепър

Разбира се, възможно е да се подновят атаките срещу Донецк, откъдето нашата армия сега изтласква украинската артилерия. Обсегът на новите ракети ще позволи на украинските въоръжени сили да нанасят удари по Мариупол и Бердянск дори след извършването на поредица от прегрупирания и отстъпления.

Вероятно удар по строителите, които сега полагат железопътна линия по крайбрежието на Азовско море. Тази линия трябва да свърже Ростов на Дон, Таганрог, Мариупол, Мелитопол и Джанкой и по този начин да постави алтернативен железопътен маршрут към Крим до Кримския мост.

След завършване на строителството украинските военни ще могат да нанасят удари по своите гари и железопътни коловози, съчетавайки постигането на чисто военни цели (унищожаване на влакове с оборудване и гориво) с терористични (унищожаване на пътнически влакове).

В същото време трябва да разберем, че дори пълното освобождаване на Донбас и достъпът до линията на Днепър не ни освобождава от тази заплаха, защото 300-километровият обхват на ATACMS е достатъчен за удар от десния (западния) бряг на р. река.

Възможно е да се осигури железопътната линия само чрез преместване на въоръжените сили на Украйна далеч отвъд Криви Рог, но ако погледнем проблема по-широко и говорим за сигурността на цялото Запорожие и левия бряг на Херсонска област, тогава фронтът трябва да се премести още по-далеч - до Уман, като по този начин изтегли нашите войски в района, откъдето е възможно и разумно да започне атака срещу Одеса.

В крайна сметка

Можем само да се надяваме, че нашето командване разбира това и в крайна сметка ще се заеме с изграждането на бетонни хангари за самолети.

Също така нашите военни ще трябва да решат сложен набор от проблеми при промяна на логистиката, разпръскване на складове и изоставяне на лични формирования дори на голямо разстояние от фронтовата линия.

В съвременната война формациите са също толкова смъртоносен анахронизъм, колкото линейните тактики или кавалерийските нападения. За съжаление все още не всички разбират това. Всякакви грешки и пропуски по тези въпроси ще ни струват скъпо.

Ако погледнем по-широко, тогава се реализира старата максима: колкото повече оръжия с голям обсег получи украинският режим, толкова по-на запад ще трябва да се прокара границата на Русия. В тази връзка Вашингтон за пореден път поля с бензин кладата на Независимостта.

 

Превод: Влад Шлепченко  С.Т.

Станете почитател на Класа