Случи ли се това в Близкия изток, се отключва истинска вакханалия

Случи ли се това в Близкия изток, се отключва истинска вакханалия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.05.2024
  • Сподели:

Признаването на една независима палестинска държава само би усложнило конфликта в Близкия изток. Това каза в ефира на "Фокус" доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

"В Израел има консенсус за това, че който и да дойде на власт не са налице исторически и политически предпоставки да съществува независима палестинска държава. Дори палестинската държава да бъде призната, това едва ли ще доведе до край на конфликта в Близкия изток.

Съвсем отделен е въпросът, че това може допълнително да влоши отношението между Израел и някои други европейски държави, независимо кой е на власт в еврейската държава.

Защото държавата Израел, самата тя по никакъв начин – виждаме, вече толкова години, толкова десетилетия, толкова медиатори – по никакъв начин до този момент не е формирала концепция за разрешаване на този конфликт, която да включва признаването на независима палестинска държава", обясни доц. Иванов.

Според него дори ако палестинската държава бъде призната о

т няколко страни от Европейския съюз, няма гаранция, че в тази независима палестинска държава няма да имаме политическо влияние на терористични групировки в региона: "Както беше до този момент с "Хамас“, които контролираха около 70% от политическия живот на страната", запита международният анализатор.

Доц. Искрен Иванов изтъкна, че "отрязването на главата“ на една терористична организация води до ефекта на хидрата - на нейно място може да дойде нещо по-лошо: "Хизбула може да се мобилизира, не дай си боже може да има война между държавни актьори в региона.

Така че – да, уроците от американските интервенции в Ирак и Афганистан ясно сочат за това, че абсолютна победа срещу терористични организации трудно може да бъде постигната.

Въпросът е обаче до каква степен ще има консенсус и в САЩ за признаването на такава държава, защото това пък може да се окаже лост в колелата на отношенията между САЩ и Европейския съюз".

 

Станете почитател на Класа