Ексдиректор на испанското разузнаване посече Запада заради постсъветска Русия

Ексдиректор на испанското разузнаване посече Запада заради постсъветска Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.05.2024
  • Сподели:

Западът можеше да покаже повече ловкост в отношенията си с постсъветска Русия, но нямаше разумна политика. Това заяви Хорхе Дескаяр, бивш ръководител на Националния разузнавателен център на Испания, в интервю за изданието La Vanguardia. Той също така добави, че на западните страни им липсва визия да се опитат да интегрират Русия в схеми за сигурност.

Той припомни, че след разпадането на СССР дори се е разглеждала възможността Русия да влезе в НАТО.

"Можехме да покажем повече ловкост в отношенията си с Русия. Липсваше ни визия да се опитаме да интегрираме Русия в схемите за сигурност. Липсваше разумна политика“, призна Дескаяр.

По думите му "Русия наистина сега се чувства обградена“.

Говорейки за войната в Украйна, Дескаяр подчерта: "Украйна получава необходимите инструменти, за да се защити, но не и да спечели, тъй като няма желание да се провокира трета световна война“.

На въпрос на изданието защо Европа се чувства слаба, въпреки факта, че нейните разходи за отбрана са по-високи от тези на Китай и в пъти повече от тези на Русия, той отговори: "На първо място, защото нямаме обща външна и отбранителна политика. Не можем да говорим с един глас. И виждаме това в Ивицата Газа, където Европа е абсолютно бездействаща“.

Освен това, кавза той, Европа има проблем с оперативната съвместимост на своите сили.

"Вместо да имаме седем модела хеликоптери, трябва да имаме само един. А боеприпасите на армиите трябва да са взаимозаменяеми. Но това не е така“, допълни той.

Станете почитател на Класа