"Друга работна схема няма": При Херсон ВСУ напуснаха остров

"Друга работна схема няма": При Херсон ВСУ напуснаха остров
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.04.2024
  • Сподели:

Резервите в Донецко направление са изчезнали. Стана известно кога ще бъде освободен Донбас. В посочения срок ще започне широкомащабно контранастъпление. Писателят Садулаев се обяви против „тактиката на изтощението“.

 

 

Съобщения за специалната военна операция и неофициални новини от фронта в материала.

На Донецкия фронт руската армия продължава да напредва. Украинските военни потвърждават, че са загубили позиции в източната част на Нетайлово. В центъра на селото вече се водят боеве. Напред е Карловка.

"Нашите части продължават да оказват натиск върху опорните пунктове на противника в Архангелское, както и между Очеретино и Керамик. Противникът, след като успя да се прегрупира, успя да задържи позициите си тук, но не успя в посока от Очеретино към Новоалександровка.

"Там руските части, след като пробиха отбраната, напреднаха повече от два километра наведнъж. В същото време въоръжените сили на Украйна се оттеглиха в селото и заеха защита в покрайнините му",— пише блогърът Юрий Подоляка.

Според Киев най-критичната ситуация за тях се развива днес в Покровския и Кураховския сектор на фронта, където продължават тежките боеве. Противникът твърди, че в тези направления участват до четири руски бригади, които развиват настъпление западно от Авдеевка и Маринка.

Освен това преди месец и половина тук бяха съсредоточени около десет бригади от украинските въоръжени сили с резерви, включително многобройни сили на териториалната отбрана, Националната гвардия и други формирования.

Къде са сега и защо не участват в отблъскването на руската офанзива, украинското командване тактично мълчи. За това пише "Военна хроника":

"Подходът за изгаряне на резерви, който Киев практикуваше през 2022 г. и отчасти през 2023 г. по време на настъплението, очевидно е спрял да работи. Към момента няма друга работеща схема за въоръжените сили на Украйна.

От тези обстоятелства умело се възползва нашата армия, която с подкрепата на авиацията и голямо количество артилерия набира добър темп и продължава да лети на северозапад към Курахово и Покровск, разширявайки предмостието и зоната на контрол".

Донбас ще бъде свободен

Междувременно швейцарският вестник Blick, позовавайки се на украинските военни, пише, че Донбас ще бъде освободен през октомври тази година. И, казват те, тогава конфликтът ще бъде замразен и Киев ще трябва да преговаря с Путин.

 

 

Изданието посочва три причини за това положение:

"Липсата на хора. Числеността на много бригади е намалена с 30-40%. В същото време затягането на мобилизацията няма да е достатъчно. Освен това, ако Русия, както твърдят журналистите, реши да призове още 300 хиляди души;

Военната помощ от САЩ идва твърде късно. И вливането на пари и боеприпаси няма да помогне на Киев да спечели. Можете само да забавите руснаците;

Стилът на лидерство на главнокомандващия Сирски. Не напразно го наричат "касапина".

Вярно, не е много ясно защо руснаците трябва да спрат в Донбас. Най-малко Запорожие и Херсонска област очакват завръщането им. Е, създаването на "санитарна зона" не е далеч.

Голяма победа"

В Херсонско направление по някаква причина украинските военни съобщиха в публичното пространство за овладяване на остров Нестрига в заливната част на река Днепър, който е по-близо до местоположението на противника.

Боец от херсонското направление с позивна „Осетинец“ отбелязва, че на острова не е имало руски войски:

"Само понякога нашите момчета плуват там; там няма наблюдателни пунктове. След наводнението никой не контролира острова. Врагът прие това като „победа“.

Между другото, на подхода към този остров нашите момчета наскоро унищожиха две лодки. Вражеските войски получиха подкрепления. Как ще живеем без този остров? Много притеснително."

В същото време сутринта имаше съобщения, че 61-ва бригада морска пехота вече е изтласкала украинските въоръжени сили оттам. Това е цялата "победа".

В очакване на контранастъпление

На този фон The Washington Post пише, че Зеленски силно омаловажава истинските загуби на украинската армия от конфликта. Преди това той нарече цифрата 31 хиляди войници. Казват, че в Киев са направили това, за да не пречат на трудната мобилизационна кампания. Хората, наред с други неща, се страхуват от неограничен експлоатационен живот.

Като цяло с помощта на нови доставки от САЩ Украйна трябва да реши проблема с критичния недостиг на войски и да укрепи отбраната си.

Вашингтон очаква, че новите оръжия ще дадат време на Киев - както да се подготви за очакваното настъпление на руските въоръжени сили, така и за вероятното му широкомащабно контранастъпление, което според тях няма да започне преди 2025 г.

В същото време американски журналисти обръщат внимание на липсата на стратегия за победа в Киев. Казват, че Зеленски няма ясен военен курс за връщане на изгубени територии. Освен това украинската армия напълно е загубила първоначалния си боен импулс. Затова, казват те, ще бъде много трудно.

"Ще дойде време, когато всички ще отговарят за помощта на Украйна. За някои отговорът ще се изтегли с времето, трудно ще стигне до някого, но по един или друг начин Русия ще изисква, иска и наказва",— отбелязва авторът на канала TG „По-стари от Еда“.

Война на изтощение

Но не само на Украйна, но и на Европа липсва печеливша стратегия. Както и единство и разбиране как трябва да приключи конфликтът.

ЕС не иска да харчи много за нуждите на въоръжените сили на Украйна, тревожи австрийското издание Kleine Zeitung. Казват, че европейците предпочитат да броят загубите си, отколкото да дават пари на Киев.

В същото време, отбелязват журналистите, Русия не е променила стратегията си от зимата на 2022 г. Русия залага на изчерпването на въоръжените сили на Украйна и в по-малка степен на фронтовата линия и много повече в европейските общества.

И „тази стратегия изглежда работи“. Казват, че съпротивата в Европа расте. Гласовете на противниците на помощта за Киев стават все по-силни.

На свой ред писателят Герман Садулаев изрази мнение, че стратегията на дълга война на изтощение е неизгодна за Русия. Привържениците на тази тактика казват, че Киев ще изчерпи човешкия си ресурс и ще загуби, няма да има с кого да се бие. Но това не е вярно. Винаги ще има кой да се бие. Той идентифицира три причини:

"Не всички украински войски са на фронтовата линия. Противникът все още има големи резерви в тила. Те могат да бъдат освободени, ако например НАТО изпрати свои войски;

Противникът има и мобилизационен потенциал. Не е малко. В допълнение към мъжете, те могат да започнат да се обаждат на жени. Не забравяйте за бежанците, които ще бъдат принудително върнати от Европа;

Западът отдавна попълва въоръжените сили на Украйна чрез своите ЧВК. А това е неограничен ресурс. Ще трябва да се биете до последния наемник. Същото важи и за оборудването и оръжията. Този поток няма да пресъхне.

Има само едно решение. Необходимо е сегашният режим в Киев да изчезне. Тогава няма да има кой да помогне. Това, което е необходимо, не е война на изтощение, а решителна военна победа и контрол над територии",- казва Садулаев.

 

 

 

 

Автор: Иля Головньов ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа