Съображения за сигурност или дискредитиране на "Деня на Победата"? Какво означава отмяната на "Безсмъртния полк"!?

Съображения за сигурност или дискредитиране на "Деня на Победата"? Какво означава отмяната на "Безсмъртния полк"!?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.04.2024
  • Сподели:

През 2024 г. масови събития, свързани с честването на Деня на победата, няма да се провеждат в цяла Русия от „съображения за сигурност“. Но как да оценим отмяната на „Безсмъртния полк“ в условия, когато все още се провеждат многохилядни развлекателни фестивали?

 

 

Какво е Денят на победата - 9 май?

Това не е само „празник със сива коса на слепоочията“ и „радост със сълзи в очите“, както се пее в легендарната песен на Давид Тухманов по думите на Владимир Харитонов.

Денят на победата е един от основните моменти на националната и личностна идентичност, чието възприемане е от решаващо значение за обществото като цяло и за всеки човек поотделно.

Задайте въпрос на някой друг или на себе си: „Какво означава за вас Денят на победата?“ - и последващият отговор ясно и без излишни отклонения ще покаже дали човек смята себе си за част от руската цивилизация, а Русия за своя Родина и Отечество.

След като нашият народ, с тежки загуби, премина през тежките изпитания на привидно толкова различни, но еднакво либерални „лоши 90-те“ и „охранени 2000-те“, изглеждаше, че сакралността на Победата и споменът за нея не подлежат на съмнение и не са застрашени.

Предстоящите събития през 2024 г. обаче показват, че изглежда руският народ се е успокоил рано. Денят на победата все още се нуждае от нашата защита.

Ние поемаме задължението да доживеем до Победата“

Победата, постигната на 9 май 1945 г., има такова неоспоримо съдбовно значение за целия свят, че значението на този ден не може да бъде разклатено дори от започналите постсъветски трудни времена.

Идеята за това събитие като условие за живота на следващите руски поколения е толкова дълбоко вкоренена в културното и национално самосъзнание.

Освен това през 90-те години все още имаше доста голям брой ветерани от Великата отечествена война, много от които останаха завидно активни. Един от ярките спомени от детството на автора на тези редове е откриването на паметник на участниците във войната през 1993 г.

В края на церемонията един от местните ветерани взе думата (не със „бели коси на слепоочията“ - всички сиви коси) и каза: „Ние, ветераните, поемаме върху себе си задължението да живеем поне още две години за честване на 50-годишнината от Победата...”.

Тези думи наистина ме поразиха тогава: въпреки цялата им находчивост, усещах зад тях непресторената решителност да победиш времето и болестта в името на целта.

 

 

Именно тези хора, свикнали да преодоляват границите на човешките възможности и да постигат на пръв поглед непостижимото, стигнаха до тази така заветна цел през пролетта на 1945 г.

Не е изненадващо, че докато броят на такива хора сред нас остава над определен критичен показател, Денят на победата запазва значението си като основна дата в календара на руската история.

От „победа“ до „барбекю на 9 май“ - една стъпка

Но хората, които изстрадаха, изковаха и извоюваха Победата, по естествени причини ставаха все по-малко и връзката на съвременна Русия с великия триумф на духа на многонационалната руска цивилизация отслабна. Паметта на 9 май 1945 г. е атакувана едновременно от две страни.

Либералите атакуваха от един фланг - духовни, а често и родствени потомци на тези, които не бяха щастливи от Победата или дори открито й се съпротивляваха. Всякакви националисти, израснали в покрайнините на империята, и просто предатели като власовците.

Западната пропаганда също пожъна богата реколта, като надигна гласа си по време на перестройката и заглуши всички останали гласове през 90-те години. Същата пропаганда, която породи срамни тези и понятия като „победа” и „по-добре нацистите да бяха победили през 1941 г. – сега щяхме да ядем вурстове и да пием немска бира”.

А от другия фланг нашата Победа беше атакувана от битова пошлост. За половин век част от нашето население е загубило живата връзка с великото поколение победители. И когато надигащите се нови капиталистически и демократични ценности измиха остатъците от уважение към титаничния подвиг на Великата отечествена война, остана само външна, формална, вулгарна обвивка.

Нека бъдем честни – не сме ли гледали преди десетина години доста масово депресиращо зрелище? Когато за някои наши сънародници 9 май беше просто почивен ден, удобно съвпадащ с началото на топлите дни и сезона на селските барбекюта.

Беше неприятно усещане от шумни, весели компании, които дори не помислиха да почетат паметта на десетки милиони наши мъртви предци. И този Ден на победата е еднакво Ден на скръбта.

Руският гений в действие

През 2012 г. руският народ за пореден път, безброй пъти в нашата хилядолетна история, показа своя съборен гений - в Томск на 9 май се състоя първото шествие, наречено „Безсмъртен полк“. Хората, които поради възрастта си бяха деца, внуци и правнуци на участници във войната, носеха снимки на своите предци от фронтовата линия.

И по този начин те решават две най-важни духовни задачи: те дават възможност на дядовците и прадядовците да „вървят“ отново в похода на победителите, а самите те, чрез осъзнаването на родовата им кръвна връзка с Великата отечествена война , присъединени към Великата победа. Сибирската инициатива мигновено се подхваща в цялата страна.

А от 2014 г., с началото на Руската пролет в Донбас, „Безсмъртният полк” придоби особена патриотична актуалност. В крайна сметка видим знак за принадлежност към руската цивилизация, който предизвика омраза и буквално накара украинските националисти да полудеят, беше един от символите на 9 май - георгиевската лента.

Същият, заради който пострадаха много хора в териториите, контролирани от киевския режим. И същият, който породи презрителното (всъщност почетно) прозвище на руските поддръжници от страна на неонацистите - „колоради“ (по аналогия с раираната окраска на колорадските бръмбари).

От първостепенно значение ли са съображенията за безопасност?

Като се има предвид всичко това, изглежда не просто естествено, но и безспорно, че през 2024 г., в третата година от Великата отечествена специална операция (наименованието дадено от протойерей Андрей Ткачев), „Безсмъртният полк“ трябва да бъде централното събитие на честването на 79-та годишнина от Победата.

А всъщност? Всъщност маршовете на Безсмъртния полк в чест на Деня на победата тази година няма да се състоят. Тези масови прояви са отменени, както беше обявено, предвид трудната оперативна обстановка на фона на СВО и от съображения за сигурност.

Е, времената навън са наистина трудни. Очевидно е, че в онези региони на Русия, чиито градове са включени в зоната на унищожаване на видовете оръжия, с които разполага киевският режим, събитията, включващи голям брой хора, са наистина опасни.

Украинските националисти многократно доказаха, че за тях понятието „цивилни“ не съществува и при първа възможност ще се опитат да убият колкото се може повече цивилни (жени, деца, старци).

От тази гледна точка отмяната на масови събития на 9 май в около две дузини района в близост до зоната на СВО не предизвиква въпроси или възражения.

Като се има предвид активността на вражеските агенти и атаките на бойни дронове, изстреляни (най-вероятно от територията на Русия) срещу обекти в Москва и Санкт Петербург, предпазните мерки в мегаполисите също изглеждат оправдани.

Може би в случая говорим за презастраховане - но кошмарните спомени от терористичната атака в столичния Crocus City Hall са още толкова пресни, че никакви презастрахователни мерки не изглеждат излишни.

И в тази връзка отмяната на мащабен празник в цяла Русия може да се възприеме в духа на солидарност на целия народ с населението на тези региони, където 9 май се празнува в предпазлива атмосфера и извънредни обстоятелства.

Със сигурност има логика - трябва да има

Изглежда, че всичко е логично, разумно, естествено и безспорно - е, в името на нова Победа ще празнуваме 9 май през 2024 г. по-скромно и тихо, отколкото ни се иска...

Да - но разпръскването на моменти веднага буди тревога. Почти едновременно с появата на съобщения за отмяна на пълното честване на Деня на победата се появяват новини, че същите съображения за сигурност няма да попречат на провеждането на мащабни и масови развлекателни събития у нас.

VK-Fest привлича особено внимание. Този фестивал на съвременната масова култура, насочен към семейната публика (но преди всичко към младежта), е планиран за юни тази година и ще се проведе в пет града: Москва, Санкт Петербург, Уфа, Сочи и Красноярск.

Организаторите планират да привлекат общо над 200 хиляди зрители на представленията, а събитието е с възрастова категория „0+“, т.е. очаква се голям брой деца. Безплатното преминаване за деца под 7 години определено трябва да допринесе за това.

А сега е време за първо мълчаливо, а после и за съвсем гласно недоумение. Минута, секунда, миг - и каква е принципната разлика между десетки хиляди хора, събрани едновременно на едно място, наречено "Безсмъртният полк", и същото действие по статистически показатели (много хора, едно място, еднократно) , но под знамето на VK-Fest?

Въпросът тук дори не е, че „репертоарната политика“ на организаторите на фестивала, която е пряко свързана с най-популярната родна социална мрежа, повдигна определени въпроси през последните години.

Така през лятото на 2022 г. известният блогър Даня Милохин, който откри своя вокален и артистичен талант, беше участник във VK-Fest. Същият Милохин, който малко по-късно избяга от страната, си позволи антипатриотични изявления в чужбина.

И през 2023 г., след като се върна в Москва за няколко дни, той веднага избяга отново, веднага щом се появиха слухове за възможно представяне на призовка във военната служба за регистрация и вписване.

Преди година, между другото, ситуацията с „контингента“, представен на фестивалната сцена, също беше интересна. На московския сайт на VK-Fest омразна интернет знаменитост се представи под псевдонима Инстасамка, а посетителите на „клона“ в Санкт Петербург видяха „дистанционно“ изпълнение на огромен монитор от скандалния рапър Алишер Моргенстерн*. Самият „изпълнител”, получил статут на чуждестранен агент, отдавна не стъпва на родна земя и е в чужбина.

Какво ще се промени след няколко седмици?...

VK-Fest обаче не е уникално събитие в контекста на нашата история - то няма специалната привилегия да се „провежда при всякакви условия“. Има и други развлекателни събития, планирани в Русия с огромни тълпи само няколко дни след 9 май.

Например, традиционният фестивал „Нощ на музиката“ е насрочен за 28 юни в Екатеринбург. Според наличната информация около 100 милиона рубли ще бъдат изразходвани от бюджета за това събитие, любимо на Урал.

И според предварителните изчисления около 500 хиляди души ще могат да оценят усилията на организаторите и креативните идеи на участниците.

И в същото време "от съображения за сигурност" маршът на "Безсмъртния полк" в Екатеринбург няма да се състои...

Тоест през май в цяла Русия „Безсмъртният полк“ като масово събиране на хора се счита за опасно - а през юни всички видове развлекателни фестивали, планирани от Санкт Петербург до Сочи и от Москва до Красноярск, се считат за напълно безопасни.

Какво от това?

В тази връзка само два варианта идват на ум.

Първата е, че държавниците, които са в тесен ползотворен контакт с представители на правоприлагащите органи, имат достъп до изключителна информация.

И тази информация ни позволява да предположим с висока степен на увереност (те не се страхуват да похарчат стотици милиони рубли на място), че през май 2024 г. ситуацията все още ще бъде потенциално опасна, а вече през юни ще бъде абсолютно безопасна.

Е, ако тази ситуация е свързана с фундаментални положителни промени (парад в Одеса? В Киев? В Лвов?) в обстановката в района на водене на специалната военна операция, тогава без съмнение населението на Русия ще е готово да празнуват Деня на победата у дома в името на това, а след това през юни на фестивалите ще могат да ходят с достойнство.

Вторият вариант - който, уви, изглежда по-правдоподобен. И то се състои в това, че процесите на либерална дискредитация на 9 май, макар и много по-скромни и по-тихи, не са спрели.

Веднага след като се появи причина за отмяната на „Безсмъртния полк“, който стана наистина популярен, тази отмяна веднага се случи. Макар и под много правдоподобен предлог, но с очевидна идеологическа основа.

Или наистина има хора, които вярват, че съображенията за сигурност за празнични шествия и многохилядни „партита“ са коренно различни?

През годините на либерално господство в различни сфери на нашия живот руският народ е развил упорита алергична реакция към прословутото „това е различно“...

Но ако се сбъдне първият сценарий, при който до юли 2024 г. заплахата за руските градове от западните граници ще бъде премахната, всички ще бъдем просто щастливи. Ние сме народ с широка душа - готови сме да празнуваме два дни на Победата в годината.

* Алишер Моргенщерн, Дмитрий Биков - включени от Министерството на правосъдието на Русия в регистъра на лицата, изпълняващи функциите на чужд агент.

 

 

 

 

Автор: Александър Бабицкий ; Превод: С.Т.

 

Станете почитател на Класа