Протестиращи срещу войната в Газа студенти и полиция влязоха в сблъсъци в Тексас

Протестиращи срещу войната в Газа студенти и полиция влязоха в сблъсъци в Тексас
  • Публикация: 
  • Дата:  
    30.04.2024
  • Сподели:

Протестиращи и полиция снощи влязоха в кампуса на Тексаския университет в сблъсъци, които доведоха до десетки арести, а Колумбийският университет в Ню Йорк започна да отстранява студенти, предаде Асошиейтед прес.

 

 

Според местен адвокат в Тексаския университет в Остин най-малко 40 демонстранти са били арестувани снощи по обвинения в нахлуване и нарушаване на обществения ред, като някои от тях са били арестувани от полицаи в екипировка за борба с безредици, които обградили около 100 седящи протестиращи и ги влачили или извеждали един по един. Друга група демонстранти блокирала между сгради полицаи и микробус, пълен с арестувани, което принудило полицаите да използват лютив спрей и шокови гранати, за да разпръснат тълпата.

Късно снощи университетът публикува изявление, в което се казва, че много от протестиращите не са били свързани с учебното заведение и че лагерите са забранени в кампуса. В него също така се твърди, че някои демонстранти са влезли във "физически и вербални сблъсъци" със служители на университета, което накарало служителите да се обърнат към органите на реда.

 

Пропалестинския лагер в Колумбийския университет

 

Съдбата на арестуваните студенти се превърна в основна част от протестите, като студентите и все повече преподаватели настояват за амнистия на протестиращите, отбелязва АП. Въпросът е дали изключването от висшето учебно заведение, в което следват, и съдебните досиета, ще попречат на студентите в бъдещата им реализация в живота.

Протестът в Тексас и други протести из цялата страна последваха протестите в Колумбийския университет в Ню Йорк, които все още продължават. Активисти в кампуса на вуза снощи не спазиха крайния срок да напуснат лагера от около 120 палатки.

 

Протестиращи срещу войната студенти влязоха в сблъсъци с полицията в Тексас

 

Въпреки че администрацията на университета не повика полиция, за да изтласка демонстрантите, говорителят на учебното заведение Бен Чанг заяви, че е започнала процедура по изключване на студентите. Той заяви, че макар че университетът уважава правото на студентите на свобода на словото, лагерът пречи на преподаването и подготовката за изпитите за завършване. Университетът заяви, че ще предложи алтернативно място за провеждане на протестите след изпитите и дипломирането.

 

Протестиращи срещу войната Израел - "Хамас" в сблъсъци с полиция в Тексас -  Последни Новини от DNES.BG

 

 

Ректорката на Колумбийския университет заяви по-рано вчера, че преговорите с пропалестинските протестиращи, които започнаха да лагеруват в кампуса на университета от Бръшляновата лига преди две седмици, са се провалили, и ги призова да се разотидат доброволно, без да казва какво ще се случи, ако не го направят, предаде Ройтерс.

Немат Минуш Шафик, чиято администрация беше критикувана от надзорна комисия на университета в петък за реакцията си на протестите, заяви, че организаторите на протеста и ръководството на университета не са могли да постигнат споразумение, което да извади ситуацията от задънената улица по отношение на лагера, който според администрацията нарушава университетските правила. Тя каза, че университетът няма да се откаже от активите си в компании, които работят в подкрепа за израелската армия - ключово искане на протестиращите, но в същото време е предложил да инвестира в здравеопазването и образованието в Газа и да подобри прозрачността на холдингите за преки инвестиции на висшето училище.

Протестиращите обещаха да запазят лагера си, докато не бъдат изпълнени трите им искания: дивестиции (продажба на част от активите), прозрачност на финансите на Колумбийския университет и амнистия за студентите и преподавателите, наказани за участието си в протестите.

Шафик се сблъска с възмущението на много студенти, преподаватели и външни наблюдатели заради това, че призова нюйоркската полиция да разтури лагера, което доведе до повече от 100 ареста. През уикенда протестите в Колумбийския университет и други американски университети продължиха с пълна сила, като в неделя в Калифорнийския университет имаше още арести и сблъсъци между произраелски и пропалестински демонстранти.

 

 

 

 

Източник: БТА

Станете почитател на Класа