Ген. Уесли Кларк: Тайните червени линии между Русия и САЩ са срамни

Ген. Уесли Кларк: Тайните червени линии между Русия и САЩ са срамни
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.04.2024
  • Сподели:

Легендарният генерал от НАТО Уесли Кларк заявява, че политическата криза в САЩ, предизвикана от спирането на помощта за Украйна, се дължи на намесата на Русия, и обяснява как дори в такава ситуация Украйна може да победи врага, в голямо интервю за украинското издание New Voice.

 

 

 

„Имам заповед за активиране: ако получа заповед да ви бомбардирам, ще ви бомбардирам и ще го направя добре“ – приблизително така тогавашният върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Уесли Кларк отговаря на заплахите на сръбския диктатор Слободан Милошевич в частен разговор през септември 1998 г. Впоследствие той изпълнява обещанието си.

Кариерата на този „своенравен“ военен, според историците и изследователите на биографията му, е можела да бъде много по-успешна, ако не е била неговата директност, категоричност и виждане за света в категориите на Студената война. Така например през 2003 г. Кларк написва книгата „Как да спечелим съвременна война“, в която публично критикува нахлуването на американските войски в Ирак и го нарича „огромна грешка“.

Кларк е един от най-опитните и известни генерали в армията на САЩ и е посветил 34 години от живота си на военната професия. Възпитаник на Уест Пойнт и Оксфордската военна академия, ветеран от войната във Виетнам, командир на силите на НАТО в Косово, а след това през 2004 г. кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия (той оттегля кандидатурата си в полза на Джон Кери), той продължава да бъде внимателен наблюдател на съвременните военни конфликти по света и експерт по въпросите на националната сигурност. Така че Кларк познава събитията от войната в Украйна до най-малките подробности. Той се срещна с НВ още преди президентът Джо Байдън да одобри пакет от помощи за Украйна в размер на 60 млрд. долара и дава обширно интервю, в което излага собственото си виждане както за развитието на войната, така и за предизвикателствата на световната политика, на фона на която се води войната.

– Америка дълго време беше гарант на световната свобода и демокрация, при това отговорен гарант. До каква степен настоящата вътрешнопартийна криза в САЩ я лишава от тази роля?

– Мисля, че трябва да разберем, че настоящата политическа система в САЩ също е един от театрите на конфликта във войната, която Владимир Путин води срещу Запада.

– Смятате ли, че политическата криза в САЩ е провокирана от влиянието на Владимир Путин?

– До известна степен да, и сега това външно влияние върху вътрешните събития в Америка от страна на Русия само се засилва. Мисля, че Путин приема традициите и наследството на предишните съветски лидери, които, като се започне от Владимир Ленин, разбираха, че комунизмът в Съветския съюз може да бъде защитен само чрез подкопаване на съседните държави и техния политически ред. Затова Ленин създава Комунистическия интернационал през 1922 г. И започва да подкопава правителството на Ваймарската република. Комунистическата партия се разпространява в Съединените щати и по целия свят. Но трудността на усилията за подривна дейност от епохата на Студената война се състоеше в това, че беше трудно да се достигне до обикновените хора.

 

https://e-vestnik.bg/imgs/portreti_politici_world/clark.jpg

 

Социалните медии дадоха на Путин невероятна възможност да достигне до обществеността на Запад. Днес ботовете и информационните фалшификати изкривяват американската политическа система. А тъмните пари се намесват в американската избирателна система. Защото, за да получиш достъп и влияние върху медиите в САЩ, трябва да си платиш. Така че тези два фактора – тъмните пари, част от които идват от Русия и се вливат чрез различни консултантски компании, предприятия и т.н. в американската политическа система, и вливането на дезинформация – превръщат политическата система на Съединените щати в център на конфликта в тези настоящи процеси, особено по отношение на помощта за Украйна. Преди 150 години по време на Гражданската война в САЩ президентът Ейбрахам Линкълн казва, че Съединените щати могат да бъдат победени само ако се победят сами. Путин е осъзнал това и работи усилено върху него.

– В тази връзка как виждате войната в Украйна през тази и следващата година? Как според Вас ще изглежда тя със и без американска помощ?

– Мисля, че Украйна трябва да продължи да се бори и да намери начин да се бори дори без американска помощ. Въпреки това смятам, че американската помощ ще дойде, но тя няма да е достатъчна. Украйна трябва да премине през процес на обучение на въоръжените си сили, за да развие способността си да се бори с комбинирани сили по по-синхронизиран начин, за да проведе наистина ефективно контранастъпление.

И така, трябва да се погледнат като пример десантните операции, които Съединените щати проведоха през Втората световна война, и след това да се прехвърлят тези примери към съвременните технологии, при които обхватът на оръжията е по-голям, видимостта е по-голяма, тонажът на авиационните оръжия е по-голям, площта на бойното поле е по-голяма и т.н. Но в исторически план подобни операции все още демонстрират основите на планирането и синхронизирането на бойната мощ. Такива са десантът в Нормандия през 1944 г. и десантът в Окинава през 1945 г. в Тихия океан.

-Ще успее ли Украйна да удържи фронтовата линия през тази година, дори ако американската помощ не пристигне навреме или е недостатъчна?

– Мисля, че Украйна при всички случаи ще трябва да се изправи пред трудния въпрос за ротация на частите, а това ще изисква допълнителна мобилизация. Не съм експерт по въпросите на личния състав в Украйна, но войските, които са воювали в продължение на месеци, трябва да бъдат ротирани и преквалифицирани, тъй като по време на бойни действия обучението се губи. Това е важно. Не можете да си представите колко много. Войниците и частите трябва постоянно да се преквалифицират и преобучават психически и емоционално. Те влизат в бой, след това излизат и им се дават нови идеи, нови концепции, ново оборудване. Те почистват оръжията си, но също така работят върху себе си морално и психологически за следващата фаза на битката. Следователно трябва да разполагате с достатъчно личен състав, за да ротирате тези сили.

– Колко време според Вас ще отнеме на Русия да възстанови военната си мощ? И как оценявате вероятността Русия да нападне някоя от страните от НАТО може би в рамките на следващите пет или десет години?

– Ако Украйна се срине по начина, по който се срина Афганистан, до шест месеца или по-малко ще има криза в балтийските държави. Литва, вероятно заедно с Калининград и Полша, а след това Латвия и Естония ще останат изолирани. Вероятността конфликтът да се разшири, ако Украйна не получи подходяща подкрепа, е голяма. А идеята, че Путин се нуждае от пауза във военните действия, за да възстанови армията си, може да се окаже вярна, а може и да не се окаже, а това е много опасно, защото руснаците получават подкрепа от Китай, Северна Корея и Иран. И също така разработват системи за заобикаляне на санкциите, работят 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата върху своя военно-промишлен комплекс. Така че, ако преди една година можехте да кажете: „О, руската армия е в ужасно състояние. Путин иска преговори за възстановяване“, днес бъдете внимателни с това. Възможно е руските войски и военни способности да не са в толкова лошо състояние, колкото си мислите.

– Каква трябва да бъде стратегията на лидера на Съединените щати и на европейските лидери по отношение на Путин?

– Е, мисля, че трябва да признаем, че се намираме в нова епоха. Епохата след Студената война, когато хората говореха с надежда за една цяла и свободна Европа от Атлантическия океан до Урал, приключи. За Путин тя никога не е започвала. Никога. Но това беше мечта, от която европейските политически лидери трудно се отказаха. А за Съединените щати това беше мечта, която им даде повод да се отвърнат от Европа и да се съсредоточат върху Китай.

И така, както за европейските, така и за американските политически лидери дойде време да се изправят пред една нова реалност. А тази реалност е, че Путин или трябва да бъде убеден, че губи, или трябва да бъде отстранен от власт. А това означава, че тази война може да завърши не с изчезването на Украйна, а с края на Русия в сегашния ѝ вид. Тя може да се разпадне на съставните си републики. И това би било нещо добро.

– Според Вас Владимир Путин диктатор ли е от типа на Слободан Милошевич и други диктатори от миналия век, които познавате добре?

– Да, но Путин е много по-твърд и по-умен от Милошевич. Милошевич беше юрист. Да, той беше военен, завършил е военно училище, но не беше спортист. Той нямаше в сърцето си духа на победителя, а Путин го има. И когато се занимавах с Милошевич, той знаеше, че ще загуби. Путин все още не знае това. Духът му не е сломен. А единственият начин да спечелим тази война е да сломим духа му.

– Кои са ключовите платформи, които Западът все още не е предоставил на Украйна и които са необходими, за да се промени ситуацията във войната?

– Няма сребърен куршум . Но всичко започва с възможностите за водене на електронна война, които не са предоставени на Украйна. Оперативното разузнаване в реално време, което не е предоставено изцяло на Украйна. Средства за далечно действие, които не са предоставени на Украйна. Въздушни платформи, способни да постигнат въздушно превъзходство над бойното пространство, които не са предоставени на Украйна. На Украйна не е предоставено реалистично предбойно обучение в мирно време.

– Как Украйна може да компенсира липсата на въздушно превъзходство?

– Възможно е чрез комбинация от електронна война и технология за дронове това частично да коригира ситуацията. Но също така трябва да има по-силна предна, далекобойна, фронтова въздушна отбрана. В остарялото конвенционално мислене идеята е, че фронтовите части ще имат само въздушна отбрана с малък обсег. Висшите щабове разполагат с въздушна отбрана със среден обсег на действие. А противовъздушната отбрана на далечни разстояния се запазва за стратегически цели. Това вече не работи. Фронтовите части се нуждаят от ПВО с по-дълъг обсег. Това означава, че 3-километровият Stinger трябва да има ефективен обсег от 7 до 10 километра. На него трябва да има телескопичен прицел и инфрачервен прицел. Това означава, че ракетите и оръдията, които има, трябва да достигат обсега на ракетите на отсрещната страна. Така че не може хеликоптерите Ка-52 да стоят отстрани и да обстрелват украинските сили с ракети с обсег 7 или 10 километра, а вие да нямате възможност да отвърнете на удара.

– Как трябва да се бори Украйна, за да получи предимство пред противника и да премине в настъпление? Кога ще бъде възможно това?

– Украйна трябва да разполага с достатъчно оръжия за решаващо предимство в точката на главния удар и в същото време да има достатъчно сили, за да поддържа натиска на други места по тази 1000-километрова фронтова линия. Но в допълнение към достатъчните сили тя трябва да разполага с уменията, обучението, способностите, комуникациите, планирането и командването и контрола, контрола в реално време, за да синхронизира бойната мощ по-ефективно, отколкото руснаците могат да отговорят.

– Виждаме, че нашите партньори са готови да управляват ескалацията на войната в Украйна, но все още не са готови да помогнат на Украйна да спечели. Какво трябва да се случи, за да се промени тази ситуация и да ни се помогне да победим?

– Мисля, че от февруари 2022 г. съществува споразумение между Съединените щати и Русия, според което, за да се намали вероятността от пряка конфронтация между ядрените сили, Съединените щати ограничават подкрепата, която предоставят на Украйна. Това са т.нар. червени линии и според мен те бяха начертани на тайна среща и са срамни.

– Доколко е реалистично Украйна да получи нещо повече от обичайната реторика за отворена врата към НАТО и действително да стане член на Алианса на следващата му среща на върха във Вашингтон?

– Е, може би е нереалистично Украйна да се надява на нещо повече от отворени врати. Но със сигурност ще направя всичко възможно, за да докажа, че Украйна трябва да стане член на НАТО още на следващата среща на върха на Алианса.

– Войната в Украйна променя ли класическата парадигма на водене на война? Какво наследство оформя тя за бъдещите войни?

– Всяка война се различава по тактика, техника, оборудване и морални изисквания към войските. Така че войната в Украйна сега се води със средна степен на интензивност и с най-новите технологии и ще бъде спечелена от страната, която успее да запази лоялността на населението си, да произведе необходимите конвенционални военни средства и да изпревари другата страна в това отношение. Мисля, че ще станем свидетели на повече усилия за предотвратяване на използването на електромагнитния спектър. Това ще бъде следващата определяща характеристика, както и заслепяването на въздушното разузнаване с безпилотни самолети и сателити. Ще има големи усилия за намаляване на прозрачността на бойното поле. Вярно е също така, че тази война може да стане ядрена или локална, или да се разпространи в други точки на света. Това е война, която в крайна сметка ще определи съществуването на Русия. И в идеалния случай Путин ще загуби мястото си и ще се появи по-умен руски лидер. Но не е изключено самата Русия да се разпадне.

 

 

 

New Voice

 

 

Станете почитател на Класа