Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада

Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.04.2024
  • Сподели:

Белият дом снощи заяви, че смята за сериозен въпрос съобщенията за предполагаема роля на индийското разузнаване в два заговора за убийство в Канада и САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вестник "Вашингтон Пост" вчера съобщи, че офицер от индийската разузнавателна служба е бил пряко замесен в осуетен план за убийство на американски гражданин, който е и един от най-яростните критици на индийския министър-председател Нарендра Моди в САЩ, както и в друг случай, при който през юни миналата година в Канада беше застрелян сикхски активист.

"Това е сериозен въпрос и ние се отнасяме към него много, много сериозно", заяви пред репортери говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. "Ще продължим да изразяваме нашата загриженост", добави тя.

Междувременно Индия изрази "дълбоки опасения и силен протест“, след като сепаратистки лозунги в подкрепа на родината на сикхите бяха издигнати на събитие в Торонто, в което участваше канадският премиер Джъстин Трюдо.

Двустранните дипломатически отношения между страните се влошиха миналата година, след като Трюдо заяви, че Канада "активно разследва достоверни твърдения", че индийски агенти потенциално са свързани с убийството през юни 2023 г. на сикхски лидер, който бе и канадски гражданин, припомня Ройтерс.

Делхи отрича да има каквато и да е официална роля в убийството на сикхския лидер.

Станете почитател на Класа