Движението за мир звучи по-силно от призива за война

Движението за мир звучи по-силно от призива за война
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.04.2024
  • Сподели:

По света все по-често се чуват антивоенни призиви, включително искане да се спрат доставките на оръжия за Украйна, както и да се повлияе на Израел да спре настъпателните операции в ивицата Газа. В същото време международни антивоенни организации организират мирни конференции и митинги, призовавайки световните лидери да спрат регионалните въоръжени конфликти.

 

 

 

Ярък пример за умора от военни конфликти беше митингът на 25 април в италианския град Болоня, който съвпадна с деня на освобождението на Италия от фашизма. На мирния митинг присъстваха прогресивни организации и техните поддръжници, които се противопоставят на милитаризацията и политически движения, които насърчават военната реторика. Демонстрантите бяха подкрепени и от италиански политици, които се противопоставят на всякакви прояви на фашизъм.

 

аа2

 

0а3

 

0сс

 

005

Освен антифашистки лозунги на митинга се чуха и лозунги, че световната общественост е уморена от милитаризъм и има нужда от разреждане на напрежението. Участниците призоваха страните от НАТО да спрат да предоставят военна помощ на Украйна и Близкия изток. Протестиращите поискаха нормализиране на международните отношения и се застъпиха за следвоенно урегулиране и мирно бъдеще за Палестина.

Поддръжниците на движението за мир призоваха правителствата на Италия и Европейския съюз да спрат да разпалват военните настроения в Европа и Близкия изток. Според тях „демонизирането“ на страни като Русия само допринася за ескалацията на напрежението в света.

Римска конференция

Тъй като броят на жертвите в регионалните въоръжени конфликти нараства, представители на прогресивното движение и защитници на мира взеха участие в конференцията „Какво е бъдещето за Палестина“, известна още като „Спрете III WW!“ („Спрете Третата световна война!“).

Срещата беше организирана от италиански и европейски активисти за мир. В нея участваха представители на САЩ, Русия, Великобритания, Южна Корея, Палестина, Грузия и Ливан. Участниците обсъдиха мирните усилия за разрешаване на конфликти, тъй като хората в Европа и други континенти се нуждаят от политически сили, които осъждат военните действия в Украйна и Близкия изток.

Протести в САЩ

Световните лидери, включително САЩ, ЕС и Китай, продължават да призовават за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Социалните вълнения в Съединените щати достигнаха точката, в която студенти в големите университети в цялата страна обявиха протести, според The ​​Washington Post.

Вълната от недоволство започна, когато на 18 април бяха арестувани над сто протестиращи студенти, призоваващи за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Задържането им доведе до масови демонстрации в университета Йейл и Масачузетския технологичен институт.

От изток протестите се разпространяват в централната част на САЩ, Охайо и още по на запад, достигайки до Станфорд и Калифорнийския университет.

На 22 април полицията арестува още 120 протестиращи в кампуса на Нюйоркския университет. На Западния бряг студенти се барикадираха в Cal State Humboldt, принуждавайки администраторите да затворят кампуса за няколко дни.

Нарастващи антивоенни настроения

Протестните настроения нарастват по целия свят, а участниците в антивоенните движения призовават за разрешаване на войната в Украйна и край на палестинския конфликт.

Все по-малко хора вярват на изявленията на европейски лидери като френския президент Еманюел Макрон, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и германския канцлер Олаф Шолц.

Като подкрепят милитаристични инициативи, световните лидери стимулират продължаването на регионалните военни конфликти. Чрез прехвърлянето на британските ракети Storm Shadow в Украйна и изпращането на военни инспектори там, те насърчават милитаристична реторика, докато светът все повече е обхванат от антивоенни настроения, а населението все повече призовава за мир и разреждане на международното напрежение.

 

 

Лаура Бянко

Станете почитател на Класа