Война на роботите: Генерали създават многотонни чудовища, а на руския войник са му нужни леки помощници

Война на роботите: Генерали създават многотонни чудовища, а на руския войник са му нужни леки помощници
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.04.2024
  • Сподели:

Създава се впечатлението, че нашата отбранителна индустрия и генерали отново са увлечени от създаването на големи платформи и многотонни чудовища и не искат да забележат, че руският войник на бойното поле се нуждае от сравнително леки и малки помощници.

 

 

 

Публикувани са много видеоклипове на роботи, изпълняващи критични задачи.

През януари в интернет се появи видео на „не-братя“, използващи малък наземен дрон, за да доставят инженерен кумулативен заряд с 49 кг експлозив под мост.

Платформата лесно премина през опасен участък от терен и взриви мост. Тя беше придружена от няколко квадрокоптера, чиито оператори следяха внимателно ситуацията.

През март врагът се опита да атакува нашите позиции по подобен начин: малка машина достави експлозивен заряд в изкопа.

През април отново беше публикувано видео, на което враг използва колесен робот Рател-С за разрушаване на мост в село на територията на ДНР. Този път бойците използваха двойка от две противотанкови мини.

Предимствата на такива дронове за атака на неподвижни обекти са очевидни:

- колесните превозни средства, задвижвани от електрически двигатели, се движат с минимален шум, който се заглушава в рева на предната част. И атаката е внезапна;

- те са способни да доставят няколко десетки кг товар на разстояние до 6 км;

- Те не изискват толкова висококвалифицирани оператори като FPV дронове; те са трудни за пропускане.

Можете да ги свалите, но размерът на превозните средства е такъв, че лесно могат да се скрият в тревата и гънките на терена. Не е лесно да забележите приближаваща машина, особено докато седите в окоп.

Мулето ще носи товара за бойците

Войниците непрекъснато трябва да носят тежки товари, да копаят, да пробиват стени и да сглобяват подове за землянки. Безпилотните транспортни платформи трябва да улеснят тази ежедневна тежка работа.

В началото на април нашите оператори на дронове хванаха окото на рядък звяр: многофункционалната роботизирана колесна платформа MUTT на американската компания Dynamics Land Systems.

 

 

Особеността на тази машина е, че въпреки сравнително малкия си размер, тя е в състояние да носи половин тон товар. С едно зареждане на батерията MUTT изминава 58 км по магистрала и 35 км по неравен терен.

Едно превозно средство може да облекчи гърбовете на цял взвод мотопехота. Съответно хората ще бъдат по-малко уморени и ще действат по-ефективно до момента, в който влязат в битка.

Освен това присъствието дори на невъоръжени превозни средства може значително да увеличи огневата мощ на единица. Например, зареждането на дузина и половина огемети „Бъмбълби“ на платформата и масовото им използване в битка. Можете също така да инсталирате дистанционно управлявани модули с картечници и гранатомети.

Награда за "Естонец"

Наскоро имаше два случая на откриване от вражеската страна на друго интересно превозно средство - безпилотната верижна платформа THeMIS, произведена от естонската компания Milrem Robotics.

Този „естонец“ е предназначен за инсталиране на боен модул и блок за унищожаване на взривни устройства. Може да носи и разузнавателно оборудване.

Продуктът представлява голям интерес за нашите специалисти, така че Центърът за анализ на стратегии и технологии (CAST) обяви награда от два милиона рубли за всеки, който успее да заснеме THEMIS „в повече или по-малко непокътнато състояние“ и да го прехвърли на Министерството на Защита.

Дронове срещу дронове

И THEMIS, и американският MUTT бяха включени в сводките от фронта, след като нашите пилоти на дронове работиха върху тях. Интересна битка се проведе между въздушен и наземен дрон по време на битката за индустриалната зона на Авдиевка.

Там руснаците започнаха да използват дистанционно управлявани верижни платформи за снабдяване на предни позиции. Врагът започна истински лов за тях. Нашите военни обаче предвидиха тази опасност и предварително монтираха станции за радиоелектронна борба „Волнорез“ на верижните работници.

По време на едно от пътуванията наблюдател на квадрокоптер засне опит за удар с дрон камикадзе върху товарна платформа. Благодарение на Вълнолома, вражеският дрон беше заглушен и не успя да удари наземни превозни средства.

Машината е висока 2,5 метра и тежи почти тон и половина - мечтата на всеки оператор на ПТУР и оператор на FPV дрон.

На 13 април бяха публикувани снимки на тежката дистанционно управляема верижна платформа ПГУ-15, произведена от Челябинския тракторен завод. Продуктът е в състояние да транспортира до 15 тона товари.

На форума „Армия-2023“ беше представен щурмовият дрон на базата на шасито на сериен камион КамАЗ, който получи името „Зубило“ заради характерната си форма. Бойните му изпитания са насрочени за април.

Също така наскоро се проведоха тестове на роботизирания комплекс "Куриер" (НРТК) - може би единственият ни аналог на западните превозни средства за ескорт на пехотата.

Куриерът може да носи много видове тежки оръжия, станция за радиоелектронна борба или противотанкови мини. Проектът се реализира с подкрепата на военния наблюдател Борис Рожин и военния командир Чингис Дамбиев, с дарения от граждани.

В крайна сметка

Процесът на подготовка за новата реалност на нашата армия не е толкова еднозначен. Въпреки факта, че е твърде рано да се правят окончателни заключения, изглежда, че нашата отбранителна индустрия и генерали отново са увлечени от създаването на големи платформи и многотонни чудовища и не искат да забележат, че руският войник на бойното поле се нуждае от относително леки и малки асистенти.

Ако това предположение е вярно, тогава ситуацията с квадрокоптерите, която съществуваше преди началото на СВО, всъщност се повтаря.

За щастие тази работа се извършва от доброволци и хора, които разбират нуждите на военните на бойното поле: електрическите колички на Андрей Филатов вече са спасили повече от хиляда живота, а „Куриерът“, покровителстван от Рожин и Дамбиев, обещава да повиши възможностите на нашата пехота на принципно ново ниво.

 

 

 

 

Автор: Влад Шлепченко ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа