Експерти: Агенцията на ООН за палестинските бежанци не е неутрална

Експерти: Агенцията на ООН за палестинските бежанци не е неутрална
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.04.2024
  • Сподели:

Експерти, натоварени с разследването на неутралността на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА) в светлината на твърденията на Израел, че нейни служители са участвали в нападенията срещу еврейската държава на 7 октомври, препоръчаха да се затегнат предпазните мерки в осем критични области, предаде ДПА, цитирана от БТА.

 

 

 

Същевременно в представения вчера в Ню Йорк доклад на експертите се казва, че до момента Израел не е представил доказателства, че някои служители на агенцията са били членове на терористични организации.

Независимата група от експерти, оглавявана от бившата френска външна министърка Катрин Колона, беше създадена в началото на февруари, посочва ДПА.

УНРВА, която е основният доставчик на хуманитарна помощ в ивицата Газа, се изправи пред сериозна криза, след като Израел обвини десетина нейни служители, че са участвали в нападенията от 7 октомври, при които загинаха около 1200 души.

 

Експерти: Агенцията на ООН за палестинските бежанци не е неутрална - 1

 

Няколко служители бяха уволнени в резултат на обвиненията. През следващите дни и седмици 16 държави донори, включително двата най-големи донора - САЩ и Германия, спряха или временно преустановиха финансирането, което доведе до недостиг на средства в размер на около 450 млн. долара.

След като обвиненията излязоха наяве, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обеща цялостно разследване.

Въпреки правилата, въведени през последните години, "проблемите, свързани с неутралността, продължават да съществуват", се казва в експертния доклад.

В него се посочват "осем критични области, в които е необходимо незабавно подобрение", за да се запази неутралността на агенцията на ООН. Сред тях са ангажираността с донорите, неутралността на персонала и поведението, неутралността на образованието и управлението.

Израел остро разкритикува документа. Докладът "игнорира сериозността на проблема", написа говорителят на израелското външно министерство Орен Марморщайн в социалната мрежа "Екс".

"Проблемът с УНРВА в Газа не е свързан с няколко гнили ябълки; това е гнило и отровно дърво, чиито корени са на "Хамас", написа той.

"Хамас" е проникнал толкова дълбоко в УНРВА, че вече е невъзможно да се определи къде свършва УНРВА и къде започва "Хамас", пише Марморщайн.

"Не така изглежда един истински и задълбочен доклад. Така изглеждат усилията да се избегне проблемът, а не да се реши директно", посочва говорителят. "УНРВА е част от проблема, а не част от решението", добавя той.

"Има и други решения. УНРВА не може да бъде част от решението в Газа нито сега, нито в бъдеще", пише Марморщайн.

 
 

Станете почитател на Класа