Русия обяви, че е превзела източноукраинското село Богдановка

Русия обяви, че е превзела източноукраинското село Богдановка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.04.2024
  • Сподели:

Руските въоръжени сили са установили контрол над източноукраинското село Богдановка, западно от град Бахмут, в Донецка област, предава Ройтерс.

 

 

 

Агенцията се позовава на официално изявление на руското министерство на отбраната от днес.

Селото има стратегическо разположение, отбелязва Ройтерс. То се намира североизточно от град Часов Яр, който Русия се опитва да достигне, след като през февруари превзе разположения на юг град Авдиевка.

Междувременно Русия заяви днес, че одобряването на 60,84 млрд. долара помощ за Украйна от страна на американските конгресмени показва, че Вашингтон навлиза все по-дълбоко в хибридна война с Русия. Според Москва това ще завърши с унижение, равностойно на това във Виетнам или Афганистан, предава още Ройтерс.

Пълномащабната инвазия, наредена от президента на Русия Владимир Путин в Украйна през 2022 г., предизвика най-тежката криза в отношенията между Кремъл и Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам.

Камарата на представителите на САЩ прие вчера със силна двупартийна подкрепа законодателен пакет на стойност 95 млрд. долара, който предоставя помощ за сигурността на Украйна, Израел и Тайван, въпреки острите възражения на някои републиканци.

 

Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

 

оворителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова коментира, че е ясно, че САЩ искат Украйна "да се бори до последния украинец", включително с нападения срещу руска суверенна територия и цивилни.

"Все по-дълбокото навлизане на Вашингтон в хибридна война срещу Русия ще се превърне в също толкова шумно и унизително фиаско за САЩ, колкото Виетнам и Афганистан", казва Захарова. Тя добавя, че обикновените украинци "насила са карани да бъдат избивани като "пушечно месо", но САЩ вече не залагат на украинска победа срещу Русия.

Лидери от Запада и Украйна представят войната в Украйна като заграбване на земи в имперски стил, което показва, че постсъветска Русия е една от двете най-големи заплахи за глобалната стабилност, наред с Китай, отбелязва Ройтерс.

Путин обаче представя войната като част от много по-голяма борба със САЩ, които според него пренебрегват интересите на Москва след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., както и се опитват да разцепят Русия и да заграбят природните ѝ ресурси.

(БТА)

Станете почитател на Класа