НАТО трябва да си намери топките. Преди Путин и Тръмп да ги отрежат

НАТО трябва да си намери топките. Преди Путин и Тръмп да ги отрежат
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.04.2024
  • Сподели:

Може би НАТО трябва да се събуди за реалността, че САЩ сега са политически нефункционални и Републиканската партия няма да даде зелена светлина за достатъчно подкрепа на Украйна, за да удържи отбраната си.

За да се избегне катастрофално поражение за Украйна и Запада/ЕС/НАТО, трябва да се мисли бързо и нестандартно.

 

 

Необходимото в момента е:

 

1. Разширяване на противоракетната отбрана на НАТО до Украйна, както в момента Западът предлага на Израел. Тя може да бъде осигурена външно за Украйна от системи, експлоатирани от граничните държави на НАТО. НАТО не става страна в пряк конфликт с Русия, както не направиха нито САЩ, нито Великобритания, нито Йордания, като свалиха ирански ракети, насочени към Израел. НАТО просто трябва да намери топките си, преди Путин да ги отреже.

2. Да отпусне всички 330 млрд. долара от обездвижените руски активи за отбраната на Украйна. Ако Западът не е в състояние да осигури адекватни средства за отбраната на Украйна, нека Путин да осигури средства, за да позволи на Украйна да закупи собствени оръжия/муниции. Ако Зеленски разполагаше с 330 млрд. долара за закупуване на оръжия, дори Тръмп и Републиканската партия не биха могли да откажат.

3. Да се възприеме подход на нулева толерантност към Русия по отношение на санкциите. Масово засилване на вторичните санкции срещу трети държави, които нарушават санкциите. Промяна на настройката по подразбиране на санкциите до нулево разрешаване на търговията с Русия, освен в случаите, когато са одобрени специални лицензи – бихме могли да определим датата на прилагане достатъчно далеч в бъдещето (3-5 години напред), за да ограничим краткосрочните смущения на световните пазари. Но въздействието на сигнала върху световните пазари ще бъде огромно – махнете се от Русия.

 

https://e-vestnik.bg/imgs/portreti_avtori/tym.jpg

 

И ако Западът не е готов да направи това, то той трябва да започне да мисли какво означава една руска победа в Украйна – и да започне да планира за такава ситуация. Това означава огромен икономически удар за Европа в разходите за отбрана (стотици милиарди повече годишно), десетки милиони украински мигранти, които ще се придвижат на Запад, социално-икономическа, политическа криза и криза (войни) в областта на сигурността в Европа и срив на еврото.

 

 

 

Тимъти Аш е асоцииран сътрудник в Програмата за Русия и Евразия на Chatham House. Аш е и старши суверенен стратег за развиващите се пазари (РП) в BlueBay Asset Management.

 

Станете почитател на Класа