Катар преразглежда ролята си на посредник в преговорите за примирие в Газа

Катар преразглежда ролята си на посредник в преговорите за примирие в Газа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.04.2024
  • Сподели:

Катар прави преоценка на ролята си на посредник в преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас", заяви катарският премиер и министър на външните работи на страната шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, предаде Ройтерс. Агенцията допълва, че той е изразил безпокойство от подкопаването на катарските усилия от страна на политици, които се стремят "да трупат точки".

 

 

Шейх Мохамед каза, че "с посредничеството се злоупотребява в името на тесни политически интереси и че това изисква от Катар да направи пълна преоценка на своята роля". Той не назовава визираните от него политици, пояснява Ройтерс, като припомня, че във вторник катарското посолство във Вашингтон е крикитувало коментарите, направени от американския конгресмен от Демократическата партия Стени Хойър, призовал САЩ да "преоценят" отношенията си с Катар.

В понеделник Хойър заяви, че Катар трябва да заплаши "Хамас", че ще има "последствия", ако палестинската ислямистка групировка "продължи да саботира напредъка на преговорите за освобождаването на заложнициге и временното спиране на огъня", отбелязва Ройтерс.

Шейх Мохамед подчерта вчера, че ролята на посредник си има предел. "Посредниците не могат да гарантират неща, за които самите страни по преговорите се въздържат", каза той. Преди това катарският премиер заяви, че преговорите за заложниците и спирането на огъня се намират в "деликатна фаза".

"Правим всичко възможно, за да преодолеем това препятствие", обяви той, без да дава повече подробности, като в същото време заклейми политиката на "колективно наказание", следвана от Израел във войната срещу "Хамас" в Газа, както и последните прояви на насилие на територията на окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан.

Станете почитател на Класа