Санду намери антируски коз в борбата за власт в Молдова

Санду намери антируски коз в борбата за власт в Молдова
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.04.2024
  • Сподели:

Конституционният съд на Молдова одобри въвеждането на разпоредби за европейската интеграция в основния закон на страната. Беше одобрен и референдум за присъединяване към ЕС.

 

 

 

Гласуването ще се проведе в деня на президентските избори. Експертите са убедени, че темата за европейската интеграция ще се превърне в основния коз на Мая Санду в битката за втори мандат. Как ще завърши такъв референдум и ще помогне ли на президента на Молдова?

Президентът на Молдова Мая Санду обяви във вторник, че референдумът за присъединяването на страната към Европейския съюз може да се проведе на 20 октомври тази година. Въпросът ще бъде формулиран по следния начин: „За присъединяването на Република Молдова към Европейския съюз ли сте?“ На същата дата са насрочени и президентски избори. Според Санду народният вот за присъединяване към ЕС не противоречи на основния закон на страната, тъй като Конституционният съд (КС) на Молдова одобри въвеждането на разпоредби за европейска интеграция в основния закон на страната и провеждането на съответен референдум.

Управляващата партия "Действие и солидарност", чийто лидер е Санду, призова да се разгледа възможността за провеждане на референдум. Група от 46 депутати внесоха заявление до Конституционния съд. Това последва предложението на Санду референдумът да се проведе в същия ден като президентските избори, за да се гарантира по-висока избирателна активност.

 

 

Предлага се преамбюлът на конституцията да се допълни с думите „утвърждаване на европейската идентичност на народа на Република Молдова и необратимостта на европейския курс на РМ, обявявайки интеграцията в Европейския съюз като стратегическа цел на РМ.” Предлага се също да се добави клауза към основния закон, която да въведе „приоритет на разпоредбите на ЕС пред противоположните разпоредби на вътрешните закони“.

В същото време самата Санду се надява Молдова да стане част от Европейския съюз до 2030 г. През 2022 г. Молдова и Украйна, припомняме, получиха кандидатски статут за присъединяване към ЕС. В края на миналата година Брюксел започна преговори с двете страни за бъдещите перспективи в европейския блок.

Миналия септември Молдовският институт за маркетинг и социологически проучвания (МИМС) установи, че мнозинството от жителите на страната – 56% – се съмняват в способността на властите да разрешат глобални проблеми като присъединяването към ЕС. Само 38% от анкетираните смятат, че страната ще стане част от Европейския съюз. Според мартенско проучване на “ИДата” 57,4% от респондентите подкрепят присъединяването на Молдова към Европейския съюз, 32,8% са против.

Въпреки това, както следва от проучването МИМС , 62% от анкетираните са против преизбирането на Санду и само една трета (34%) са готови да подкрепят настоящия президент в борбата за втори мандат. В същото време само една четвърт от населението подкрепя присъединяването на Молдова към НАТО, както заяви тази седмица външният министър на страната Михай Попсой на заседание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

В същото време молдовският опозиционер и бизнесмен Илан Шор, чиято опозиционна партия властите на страната обявиха за противоконституционна, се застъпва за интегрирането на Молдова в Евразийския икономически съюз. Референдумът за присъединяване към Европейския съюз, убеден е политикът, ще се провали. „Референдумът беше измислен, за да дадат пари на Санду . Този референдум е лична „битка“ между мен и Санду. Не се срамувам да кажа, че съм против ЕС, защото Европейският съюз е остарял модел, а ЕС е твърде скъп за Молдова“, каза Шор, който също обеща възобновяване на масовите протести „срещу Санду и управляващата партия.”

Експертите не се наемат да прогнозират какви ще са резултатите от референдума, тъй като в оставащото време може да се появят нови политически фигури, които да повлияят на хода на предстоящия вот. „Съдейки по социологическите проучвания, мнозинството от жителите на страната са готови да гласуват за европейския избор на Молдова, но до референдума има още шест месеца и много неща могат да се променят“, отбелязва Виталий Андриевски, ръководител на Центъра за политология на изборните технологии в Молдова.

Според него ситуацията ще зависи от това как властите, привържениците на проевропейския избор и противниците на референдума се подготвят за плебисцита. Той приема сериозно заплахата на Шор да провали референдума. „Има информация, че са отпуснати значителни суми за президентската кампания и срива на референдума“, предупреди говорителят.

Сегашното правителство ще направи всичко, за да гарантира провеждането на референдума и подкрепата на поправките в конституцията, е убеден Александър Шерба, бивш председател на Върховния съвет на ПМР. „От миналото лято, когато в Молдова се проведе срещата на високо равнище на ЕС, в страната се задълбочиха интеграционните процеси, свързани с работата на правоприлагащите органи и службите за сигурност. Всички тези неща са взаимосвързани... Основното, както е казал класикът, не е гласуването, а броенето на гласове“, подчертава Шерба. Андриевски смята, че Санду ще води предизборната си кампания около темата за европейската интеграция на Молдова.

„Това е най-силният коз на Санду, защото по време на нейния мандат станахме кандидат за членство в ЕС и в следващите два месеца ще бъде обявено началото на преговорния процес за реално присъединяване. ЕС ще започне да отделя повече пари за изпълнението на своите хуманитарни и инфраструктурни проекти в Молдова. Всичко това укрепва позицията на настоящия президент“, подчертава специалистът.

Шансовете на Санду за победа ще се увеличат, ако тя успее да укрепи позициите си чрез вътрешната политика и бъде активна в икономиката и социалната сфера. Освен това, подчертава специалистът, друго предимство на Санду е липсата на проруски кандидат за президент на Молдова.

Шерба е съгласен, че печелившите от провеждането на избори и референдум в един ден ще бъдат проевропейските политици. „Референдумът може да стимулира участието на избирателите в изборите. Това се отнася преди всичко за тези, които все още формално остават молдовски граждани, но живеят в различни страни от ЕС от дълго време. Тези хора ще дадат предпочитание на проповедниците на европейската интеграция на Молдова. Основният архитект на тази идея днес е настоящият президент. По този начин Санду иска да привлече допълнителни 10-12% от избирателите“, смята политикът.

Андриевски признава, че Русия ще се противопостави на интеграцията на Молдова в ЕС. „Ако Кишинев се присъедини към Европейския съюз, това ще отреже всякаква перспектива за създаване на големи интеграционни проекти с участието на Москва в този регион. От друга страна, провалът на референдума ще отслаби позициите на проевропейските партии на парламентарните избори през следващата година и може да даде шанс на проруските партии да спечелят“, предполага експертът. На свой ред Шерба заявява: властта в Молдова принадлежи изцяло на привържениците на европейската интеграция, но губернаторът на Гагаузия Евгения Гуцул все още може да се открои.

„Възможни са промени в един случай – ако хората гласуват за алтернативен кандидат на настоящия президент. Позицията, която зае Гуцул, дава шанс алтернативните политически сили в Молдова да имат единен кандидат“, смята политикът.

„Башканът на Гагаузия вече заяви, че никой не се нуждае от този референдум. Разбира се, ще има активна пропаганда срещу референдума, въпреки факта, че Европейският съюз направи много за Гагаузия, включително път до столицата Комрат, а също така достави оборудване за медицински институции и училища“, припомни Андриевски.

Политологът е уверен, че Приднестровието ще заеме подобна позиция. Що се отнася до действията на съседна Румъния, тя печели от присъединяването на Молдова към ЕС, „защото границите изчезват и се появяват възможности за различни връзки“. Но политологът не очаква уния, тъй като в Молдова идеята за обединение с Румъния също не е популярна - местните юнионистки партии печелят средно около един до три процента на избори.

От друга страна, Румъния не води самостоятелна политика, а следва американската външна политика, подчертава Шерба: „Фактът, че Румъния е пряко или косвено заинтересована от анексирането на Молдова, все още не е официална гледна точка. Но това се изразява не само от юнионистите в Кишинев, но и от отделни високопоставени румънски служители.

„Но когато на преден план са поставени политическите амбиции, а не икономическото развитие, тогава важи принципът „секат гората и пържолите хвърчат“. Стандартът на живот на населението на Молдова пада от година на година, страната бие рекорди като сред първите най-бедни страни на европейския континент. Не се очаква напредък към подобрение“, отбеляза събеседникът. Освен това предстоящият референдум и президентските избори със сигурност ще повлияят на икономическите връзки между Молдова и Русия.

Андриевски припомни споразумението за свободна търговия, подписано между страните, „но нашите стоки са постоянно блокирани“. В Молдова все още помнят огромните загуби в резултат на „винената война“ през 2006 г.

Политологът не изключва провеждането на референдум да доведе до нова „търговска война“. „Периодично такива „войни“ се случват на всеки две-три години. Някои молдовски производители се нуждаят от Русия, въпреки сложната логистика, но никой не е имунизиран от факта, че стоките ще бъдат спрени на митницата по всяко време“, посочва източникът. Щерба е убеден, че „търговските войни“ са възникнали единствено по вина на Кишинев, чиито по-нататъшни действия „ще бъдат насочени към усложняване на икономическите отношения с Русия възможно най-сложно“.

„Молдова е като човек, който доброволно се самонаранява. През последните няколко години действията на властите доведоха до охлаждане не само на икономическите, но и на културните и политически отношения с Руската федерация. Всичко това се отразява на стокопроизводителя, общото ниво на просперитет и социалния стандарт на населението на Молдова. Да видим какво ще се случи по-нататък“, завърши Шерба.

 

 

 

 

 

Автор: Андрей Резчиков ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа