Ан Апълбаум: Защо американските самолети защитават Израел, но не го правят за Украйна

Ан Апълбаум: Защо американските самолети защитават Израел, но не го правят за Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.04.2024
  • Сподели:

В колонката си за The Atlantic американската журналистка Ан Апълбаум отговаря на въпроса защо американски и европейски самолети се втурнаха да защитават Израел на 13 април и каква поука могат да си извлекат други държави от това.

 

 

 

На 13 април Ислямска република Иран изстреля ракети и безпилотни самолети по Израел. На същия ден, 13 април, и в допълнение на 12, 14 и 15 април, Руската федерация изстреля ракети и безпилотни летателни апарати по Украйна, включително такива, разработени в Иран.

Само малка част от това, което Иран изстреля, попадна в целта. Тъй като американски и европейски самолети, както и израелски и дори йордански самолети, свалиха дроновете и ракетите още в небето.

За разлика от тях някои от атаките, предприети от Русия, бяха успешни и унищожиха целите си. Украйна, която действа сама и не разполага с достатъчно отбранителни боеприпаси – благодарение на републиканското ръководство в Камарата на представителите на САЩ – не успя да свали всички дронове и ракети в небето.

На 12 април руските удари нанесоха сериозни щети на енергийно съоръжение в Днепропетровск. На 13 април руски удар уби 61-годишна жена и 68-годишен мъж в Харков. На 14 април авиационна бомба удари жилищна къща в Очеретин, убивайки един човек и ранявайки двама. На 15 април руска управляема ракета удари училище и уби най-малко двама души в Харковска област.

 

https://e-vestnik.bg/imgs/world/chernigov24.jpg

 

Защо реакциите на подобни събития бяха толкова различни? Защо американските и европейските самолети се притекоха на помощ на Израел, а не помогнаха на Украйна?

Защо Украйна не разполага с достатъчно оръжия за самозащита? Една от разликите е балансът на ядрените сили. Русия разполага с ядрени оръжия и нейните пропагандисти периодично заплашват, че ще ги използват. Поради тази причина САЩ и Европа не искат да навлизат в небето над Украйна. Израел също разполага с ядрени оръжия, но това влияе на сметките по друг начин: означава, че САЩ, Европа и дори някои арабски страни се стремят да се уверят, че Израел никога няма да бъде достатъчно провокиран, за да ги използва или изобщо да използва сериозни конвенционални оръжия срещу Иран.

Втората разлика между двата конфликта е, че Републиканската партия продължава твърдо да се противопоставя на пропагандата, излъчвана от Ислямска република Иран. Водещите републиканци не симпатизират на мулите, не повтарят техните тези и не се опитват да ги умиротворяват, когато те правят скандални изявления за други държави. Това позволява на администрацията на Байдън да се притече на помощ на Израел, защото няма да последва сериозна опозиция.

Обратно, част от Републиканската партия, включително нейният кандидат за президент, симпатизират на руската диктатура, повтарят нейните тези и се стремят да я умиротворят, когато тя нахлува и окупира други държави. Липсата на двупартийна солидарност по отношение на Украйна означава, че републиканското ръководство на Конгреса попречи на администрацията на Байдън да изпрати на Украйна дори отбранителни оръжия и боеприпаси. Изглежда, че администрацията на Байдън се чувства ограничена и неспособна да окаже на Украйна такава спонтанна помощ, каквато току-що оказа на Израел.

Откритото съчувствие към военните цели на руската държава рядко се изразява на глас. Вместо това някои водещи републиканци през последните няколко месеца започнаха да твърдят, че Украйна трябва „да премине към отбранителна война/ да се откаже от всякаква надежда да задържи окупираните територии или изобщо да спре да воюва“. Сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс в есе за „Ню Йорк Таймс“, написано по начин, който не може да бъде описан по друг начин освен като изключителна недобросъвестност, изтъкна точно този аргумент миналата седмица. Същото направи и представителят на републиканците Ели Крейн от Аризона например, който заяви, че военната помощ за Украйна „трябва да бъде напълно премахната от дневния ред и заменена с напредване на мирните преговори“.

Но Украйна вече води отбранителна война. Оръжията, които републиканците отказват да изпратят, включват – повтарям го отново – отбранителни боеприпаси. Няма доказателства, че прекратяването на по-нататъшната помощ за Украйна ще доведе до прекратяване на военните действия или до мирни преговори. Напротив, всички доказателства сочат, че блокирането на помощта ще позволи на Русия да действа по-бързо, да завземе повече територии и в крайна сметка да убие много повече украинци, както Ванс и Крейн със сигурност знаят. Макар да не искат да се изразяват толкова открито и смело, те все пак изглежда вече виждат себе си в някакъв съюз с Русия и следователно искат Украйна да се провали. Те не се виждат в съюз с Иран, въпреки че Иран и Русия биха се считали за партньори.

За останалата част от света има няколко поуки.

Много страни, включително може би Украйна и Иран, ще направят първия и най-очевиден извод: ядрените оръжия ви дават много повече сигурност. Не само че можете да възпирате атаки с ядрен щит и не само че можете да атакувате други държави сравнително безнаказано, но при определени обстоятелства можете да очаквате други да се присъединят към вашата защита.

Може би други ще направят друг очевиден извод: част от Републиканската партия – достатъчно голяма, за да има някаква тежест – може да бъде кооптирана, лобирана или направо купена. Можете не само да я накарате да повтаря пропагандата ви, но и да я накарате да действа пряко във ваш интерес. И това вероятно не струва и част от цената на танковете и артилерията, и въпреки това може да действа много по-ефективно.

Без съмнение мнозина ще се възползват от двата урока в бъдеще.

 

 

Станете почитател на Класа