Орбан: Украйна вече не е суверенна държава

Орбан: Украйна вече не е суверенна държава
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.04.2024
  • Сподели:

Украйна вече не може да се смята за суверенна държава, тъй като Киев зависи от помощта на Европейския съюз и Съединените щати. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, предаде ТАСС.

 

 

 

"Украйна вече не е суверенна държава, а просто протекторат на Запада. Без пари и оръжия от ЕС и САЩ Украйна трудно би могла да оцелее като държава“, каза Орбан, говорейки на Конференцията на националния консерватизъм в Брюксел.

Орбан добави, че трябва да има „буфер“ между НАТО и Русия, например под формата на Украйна. Както припомни премиерът, самата Руска федерация многократно е заявявала, че няма да позволи на Северноатлантическия алианс да се доближи до нейните граници. 

Унгария поддържа добри икономически връзки с Русия и няма намерение да ги прекъсва, заяви на консервативния форум Орбан. "Унгария винаги е имала добри икономически отношения с Русия. Така че не искам да ги прекъсвам“, каза той на Конференцията на националния консерватизъм в Брюксел, която беше възпрепятствана от местните власти вчера. Орбан, както и бившият кандидат за президент на Франция Ерик Земур и бившият британски евродепутат Найджъл Фараж трябваше да участват в това събитие вечерта на 16 април. Конференцията има за цел да обедини позициите на десните партии в ЕС преди предстоящите избори за Европейски парламент през юни. Властите на две брюкселски общини отказаха на организаторите да го проведат. В крайна сметка беше постигнато споразумение форумът да се проведе в хотелския комплекс "Кларидж", но след началото кметът на общината Емир Кир обяви забрана на събитието. 

Впоследствие белгийският премиер Александър Де Кро нарече забраната на градските власти за провеждане на събитието "абсолютно неприемлива", тъй като "нарушава Конституцията, гарантираща свободата на словото и свободата на събранията". Забраната за провеждане на форум на десните сили в Брюксел беше издадена ден преди срещата на държавните и правителствените ръководители на ЕС, на която се очаква да бъдат обсъдени стратегическите перспективи за развитието на Европейския съюз.

Станете почитател на Класа