Голямото бягство на Артьом Ус. Как балканска престъпна група спаси руски бизнесмен от арест в Италия

Голямото бягство на Артьом Ус. Как балканска престъпна група спаси руски бизнесмен от арест в Италия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.04.2024
  • Сподели:

Руски бизнесмен, обвинен в контрабанда на военно оборудване, използвано във войната в Украйна, е изправен пред екстрадиция в САЩ. Балканска престъпна група обаче му помага да избяга от домашен арест и да се върне в Москва. Как се случва това - стъпка по стъпка.

 

 

Владимир Йованчич, гражданин на Босна и Херцеговина, не крие афинитета си към престъпния свят. Псевдонимът му в ТикТок е руската фраза "крадецът-законник", която се отнася до босовете на организираната престъпност в Русия. В мрежата той публикува клипове с православни църкви, моторни лодки и скъпи кожени палта.

Сутринта на 17 февруари 2023 г. Йованчич тръгва с кола от италианския град Дезенцано дел Гарда към предградието на Милано - Базилио, на малко повече от четири часа път.

Това е първата стъпка в заговора, който завършва с дръзко бягство от домашен арест на руснака Артьом Ус. Той беше издирван от американските власти по обвинение в контрабанда на военно оборудване и технологии с двойна употреба в Русия - предмети, които по-късно се появяват на бойното поле в Украйна.

Бягството му разкрива дейността на международна организирана престъпна група, чиито корени са в Сърбия. То подсказва и че руснаци с добри връзки вероятно са разчитали на разузнавателни служби, за да измъкнат издирвания бизнесмен.

 

Артьом Ус. Колаж.

 

Артьом Ус. Колаж.

 

С помощта на материали от разследването, записи от видеонаблюдение, предоставени от италианските власти, както и доказателства, подадени от прокурори в САЩ и две други държави, Радио Свободна Европа (RFE/RL) описа начина, по който Ус е избягал от затворен комплекс в Базилио, прекосил е три сухопътни граници и се е прибрал с полет от Белград в Русия.

 

Кой е Артьом Ус

 

Бащата на Ус е влиятелен руски губернатор, свързан с държавния петролен гигант "Роснефт". Той има лична връзка с президента Владимир Путин. Семейството е притежавало недвижими имоти в Италия, включително хотели. Твърди се, че Артьом Ус е имал винарна в Сардиния.

Бягството на Ус се случва ден след като италиански съд разрешава екстрадирането му в САЩ. Американското правителство обяви награда от 7 млн. долара за залавянето му.

 

Как започва всичко

 

През септември 2022 г. 41-годишният Ус, неговият руски бизнес партньор Юрий Орехов и още четирима души са обвинени от САЩ, че са използвали германска компания за контрабанда на технологии с двойна употреба в Русия. Това е нарушение на западните санкции срещу режима в Москва.

Около месец по-късно, на 17 октомври, Ус е арестуван на летището в Милано по американска заповед. Няколко седмици след това съдът в Милано го освобождава под домашен арест, вместо да го остави в затвора.

Орехов е арестуван в Германия и остава в германски арест в очакване на екстрадиция.

През януари 2023 г. Ус вербува босненеца Йованчич "и други лица, свързани със сръбска организирана престъпна група... за да му помогнат да избяга в Русия, в случай че бъде разрешена екстрадиция", пише Министерството на правосъдието на САЩ при описанието на обвинителния акт.

Същия месец 53-годишният Йованчич се запознава със съпругата на Ус, модел на име Мария Ягодина, в хотел в Милано. Те измислят схема, според която Йованчич ще се преструва, че доставя хранителни продукти в жилището на Ус, за да не предизвика подозрения. Според САЩ Ягодина е дала на Йованчич мобилен телефон и аванс от 10 000 евро, а по-късно му е предоставила ключове, за да влезе в жилището.

Ус излежава домашния си арест в елитен затворен жилищен комплекс, наречен Борго ди Вионе, в Базилио, в южните покрайнини на Милано. Мястото представлява съвкупност от вили и градски къщи с поддържани тревни площи, ресторант, плувен басейн, спа център и други удобства.

Италианската полиция казва, че е проверявала Ус всеки ден по няколко пъти. След бягството италиански депутат оспори това твърдение на заседание на парламента.

 

Подготовката

 

18 февруари 2023 г. - "първата инспекция"

 

При пътуването на Йованчич от Дезенцано дел Гарда до Базилио на 17 февруари 2023 г. телефонът му е регистриран в локалната мрежа.

 

0aswx

 

 

Ден по-късно той се свързва с клетъчната мрежа на Германия в Гьотинген, на повече от 670 км северно от Милано.

 

0dedff

 

 

Не е ясно какво точно е правил Йованчич в Базилио, а след това и в Германия. Във визуални материали, подготвени за миланската полиция, пътуванията му са определени като "първа инспекция". Предполага се, че тогава Йованчич е проучвал мястото и е правил планове за бягството на Ус. Не е ясно дали Йованчич е пътувал със самолет или с кола.

 

20 февруари 2023 г. - "втората инспекция"

 

Следващият запис на телефоните, свързани с Йованчич, е направен в италианските мобилни мрежи два дни по-късно в 11 ч., отново в Дезенцано дел Гарда. Не е ясно как точно е пътувал от Германия и кога.

Сигналите от телефоните му са били записани, докато е пътувал на запад към Базилио, където пристига следобед на 20 февруари. Около 18 ч. вече е обратно в Дезенцано дел Гарда. Това пътуване е било "втората инспекция" според миланската полиция.

 

22 февруари 2023 г.

 

Сигналите показват, че два дни по-късно телефонът на Йованчич напуска Дезенцано дел Гарда и пътува на изток, като преминава през Словения и Хърватия и пристига в Сърбия около 19 ч.

0oolbgb

 

 

5 март 2023 г.

 

Йованчич се връща от Сърбия в Италия с автомобил и пристига в Дезенцано дел Гарда вечерта на 5 март. Два дни преди да отпътува той публикува в профила си в ТикТок видеоклип на православна църква в Румъния.

 

6 март 2023 г. - "третата инспекция"

 

Ден след като се връща от пътуването си до Балканите, Йованчич се отправя на "трета инспекция". Той напуска Дезенцано дел Гарда в 8:30 ч. сутринта, за да отиде до резиденцията на Ус. Този път минава по заобиколен маршрут през Алесандрия, на югозапад, и пристига в Базилио чак в 16:25 ч.

0rrfd

 

 

Около 22 ч. същата вечер телефонът му е засечен на граничния пункт със Словения - Гориция.

 

7-11 март 2023 г.

На следващия ден Йованчич е засечен в Сърбия, а четири дни по-късно се е върнал в Италия, според полицията. Мобилните му телефони са регистрирани в Германия сутринта на 11 март и в Дезенцано дел Гарда малко след 15 ч. същия ден.

Италианските мобилни мрежи са регистрирали мобилния телефон на друг помощник на Ус - 51-годишния сърбин Сърдан Лолич. Той е пристигнал в Милано вечерта на 11 март.

За Лолич не се знае много. Бил е генерален мениджър на хотела в Белград Путник Ин (Putnik Inn), а през февруари 2023 г., според документите от сръбския корпоративен регистър, подава оставка от борда на директорите на корпорация, която има същия адрес и управление като хотела. Като директор на корпорацията е вписан руски бизнесмен.

 

Путник Ин, бизнес хотел, разположен в търговския квартал "Нов Белград" в сръбската столица, 28 март 2024 г.

 

Путник Ин, бизнес хотел, разположен в търговския квартал "Нов Белград" в сръбската столица, 28 март 2024 г.

През април 2023 г., по-малко от месец след бягството на Ус от домашен арест, се съобщава, че Лолич е летял до Северния полюс. Той казва пред медиите, че е пътувал през Москва и Красноярск - сибирски регион, чийто губернатор по това време е бащата на Ус, Александър. Американските власти казват, четой е "близък съюзник на президента Владимир Путин". Лолич казва, че е вечерял с губернатора, след като се връща в Красноярск.

Скоро след това Александър Ус подава оставка като губернатор на Красноярск. Причина не е посочена. Той казва, че няколко дни по-рано се е срещнал с Путин, който му е предложил да премине на друга длъжност.

 

12 март 2023 г.

Записите в мрежата показват, че мобилният телефон на Йованчич, както и този на сина му Борис, пристигат в Милано преди обед на 12 март.

0aaawas

 

 

След това двамата посещават имота на Ус в Базилио заедно с Лолич според документи на италианската полиция. Посетителите си тръгват около 13 ч., като Лолик напуска Италия, минавайки покрай Венеция.

 

16 март 2023 г.

 

Йованчич и синът му купуват кола Волво V60 комби от дилър в Кастенято, градче, разположено между езерото Гарда и Милано. Автомобилът е регистриран на името на сина. Владимир Йованчич пътува до Сърбия същия ден. Регистрационният номер на новия автомобил е заснет от видеокамери на границата между Хърватия и Сърбия.

 

21 март 2023 г.

 

Сигналите от телефона на Владимир Йованчич показват, че е отпътувал от Сърбия на 21 март и пристигнал в Дезенцано дел Гарда късно вечерта.

Малко след 20 ч. същата вечер мобилният телефон на Лолич е засечен на граничния пункт Батровци. Според италианските прокурори към Лолич по време на пътуването се е присъединил 47-годишен сърбин на име Небойша Илич.

В този ден, пет месеца след задържането на Ус на летището в Милано, италиански съд разчиства пътя за екстрадирането му в САЩ.

 

22 март 2023 г.

 

Ден по-късно Матей Янежич, 40-годишен словенски гражданин, влиза в Италия през Триест, до словенската граница, и по-късно пристига в Бедицоле, градче западно от езерото Гарда, където се намира и Дезенцано дел Гарда.

В 10:45 ч., според данните от мрежата, четири автомобила потеглят от Бедицоле към Лакиарела - на седем минути път с кола от резиденцията на Ус. Три от колите са на Йованчич, Лолич и Янежич, а четвъртата е била прехвърлена седмица по-рано на името на Йованчич от 36-годишна албанка на име Емирада Ибо. Тя е обвинена в съучастие в бягството на Ус от италианската прокуратура.

RFE/RL се свърза с Ибо през WhatsApp, но тя отказа да обсъжда обвиненията срещу нея по телефона и помоли въпросите да ѝ бъдат изпратени в писмен вид. След това отказа да отговаря на обаждания и написа в текстово съобщение: "Не знам нищо по въпроса. Съжалявам."

В търговския център Лакиарела камерите за наблюдение заснемат Йованчич да разговаря с Лолич, докато на място пристигат Янежич, Борис Йованчич и мъж, който вероятно е Небойша Илич.

В ранния следобед колите, управлявани от Йованчич и Лолич, стигат до комплекса, където се намира Ус - Борго ди Вионе. Йованчич влиза вътре с пазарска чанта от Лакиарела. Малко след това двама мъже са видени да разговарят на тротоара - единият, с качулка, е идентифициран от италианската полиция като Ус.

 

Бягството

 

След това камерите записват как Ус и Йованчич се качват в една от колите и потеглят. По това време Ус би трябвало да носи на глезена си електронна гривна за наблюдение, която да позволява на полицията да го следи и да получи сигнал, ако той излезе извън определен радиус около жилището си.

Според италианските прокурори по време на бягството предаването на сигнала от гривната е било заглушено със специално устройство. Според американските прокурори в някакъв момент Йованчич е махнал гривната с помощта на инструмент за рязане на болтове. Ус я е изхвърлил.

Алармата на устройството за наблюдение се e задействала в 13:52 ч. на 22 март, но когато силите на реда пристигат и разбиват вратата на къщата му, вътре няма никого.

Същия следобед Ус и Йованчич сменят колата и се отправят на изток към Венеция, а след това - към словенската граница заедно с втори автомобил, управляван от Янежич. Двете коли пресичат границата при Горица около 18 ч. Регистрационните номера записани от крайпътни камери.

 

23 март 2023 г.

 

 

На следващия ден автомобил, управляван от Илич, преминава в Сърбия от Хърватия. Според американските прокурори по това време операцията по бягството е приключила, а Ус е платил на Йованчич още 40 000 евро. Смята се, че след това Ус е отпътувал от Белград за Москва, като не е ясно кога и как.

 

4 април 2023 г.

 

След няколко дни на спекулации в италианските медии къде се намира, Ус съобщава в изявление за руските медии. "Аз съм в Русия! През тези особено драматични няколко дни имах до себе си силни и надеждни хора. Благодаря им!", казва той. "Италианският съд, на чиято безпристрастност първоначално разчитах, демонстрира очевидни политически пристрастия".

RFE/RL опита да се свърже по електронна поща с Ус, но получи съобщение, че имейлът не може да бъде доставен. Мария Ягодина не отговори на запитванията до публикуването на текста.

 

Последствията

 

Йованчич е арестуван от хърватските власти на 4 декември 2023 г. след американска заповед за арест и е изпратен в център за задържане в Загреб. Той остава там в очакване на процедура по екстрадиция. Синът му Борис е арестуван същия ден от италианските власти, според информационна агенция ANSA. Не е ясно дали срещу него са повдигнати обвинения в САЩ.

Янежич е арестуван на 19 януари 2024 г. в Любляна от словенските власти по италианска заповед. Той остава под домашен арест в очакване на екстрадиция в Италия, съобщи за RFE/RL представител на словенската полиция.

Другите трима заподозрени - Илич, Ибо и Лолич - остават на свобода към момента на публикуване на текста. Нито Лолич, нито Илич бяха открити за коментар.

Министерството на правосъдието на Сърбия не отговори на запитванията на RFE/RL за бягството на Ус и дали правителството е получило заповед за арест или подобна молба за правна помощ от Италия или от друго място.

След завръщането си в Русия Ус няма публични изяви и не е споменаван в руските медии.

 

Реакцията на властите

 

Приблизително по същото време, когато Ус се появява отново в Русия, италианският премиер Джорджа Мелони беше попитана от репортери за бягството. "Случаят е доста сериозен", каза тя. "Със сигурност има аномалии. Мисля, че основната аномалия е решението на [съда] да го остави под домашен арест [по] съмнителни причини и да се придържа към това, дори когато е имало решение за екстрадиция."

Министърът на правосъдието Карло Нордио също намекна, че решението е било грешка, тъй като "съдебните власти бяха затрупани с индикации, че той е с висок риск от бягство". Опозиционният ляво-зелен блок в парламента критикува правителството за подхода му случая.

Посолството на САЩ в Рим отказа да коментира, като препрати въпросите към италианските власти и Министерството на правосъдието на САЩ във Вашингтон. Оттам също отказват коментар. Италианското Министерство на правосъдието не отговори на имейлите на RFE/RL.

 

Има ли руска следа

 

Появиха се спекулации, че руските разузнавателни служби са изиграли роля в организирането или реализацията на плана. Бащата на Ус публично благодари на Путин при завръщането на Ус в Русия. "Специални думи на благодарност отправям към нашия президент", каза Александър Ус. "Той не е просто глава на нашата държава, той е човек с голямо и отворено сърце".

"Всъщност трябва да разберем дали е имало и намеса, външна намеса от страна на тайните служби на Москва", заяви италианският депутат Девис Дори по време на изслушване в парламента през април миналата година. Той не отговори на съобщенията на RFE/RL, в които беше помолен за коментар.

В деня на повторната поява на Ус в Русия руски канал в Телеграм, известен с връзките си с руските служби за сигурност, съобщи, че в бягството му може да е замесен бивш италиански офицер от специалните сили, който живее в Москва от поне шест години и е женен за рускиня. Каналът, Чека-ОГПУ, също така написа, че Ус е получил фалшив паспорт.

Майк Екел

 

Станете почитател на Класа