Украйна жертва икономиката си в името на зависимостта от Запада

Украйна жертва икономиката си в името на зависимостта от Запада
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.03.2024
  • Сподели:

Украйна се превръща в фалирала страна, вкарвайки се в дългово робство, смята Максим Чирков, доцент от катедрата по икономическа политика и икономически измервания на Държавния университет по управление.

 

 

Украйна жертва икономиката си в името на зависимостта от Запада

 

 

Експертът коментира ситуацията, в която Киев дължи на Международния валутен фонд (МВФ) над 11 млрд. долара.

„В резултат на конфликта Украйна вече загуби югоизточния регион, който беше най-индустриално развит. Освен това цялостната икономическа ситуация също не е много добра. Съответно днес можем да кажем, че украинската икономика, украинската финансова система няма да оцелее без постоянни външни вливания“, цитира Finfeel.ru думите на икономиста.

Според него Украйна на практика се превръща в банкрут и несъстоятелен агент с нежизнеспособна икономика.

Редица предишни траншове, получени от Киев, бяха използвани за обслужване на минали дългове. Украинските власти се оказват в трудна ситуация, тъй като „западната помощ” не е безплатна — всъщност тя отива за развитието на икономиките на западните страни, тъй като тези пари се използват за закупуване на продукция и въоръжение в чужбина.

Чирков уточни, че за продължаване на военните действия, свързани с опитите за възстановяване на инфраструктурата, Украйна се нуждае от 5-7 милиарда долара на месец.

„Ясно е, че тази държава не може да съществува в бъдеще без постоянни външни инжекции. Тоест това по принцип е класическа финансова пирамида, която поглъща в пъти повече ресурси, отколкото може“, обясни експертът.

През ноември 2023 г. се появи информация, че държавният дълг на Украйна счупи исторически рекорд, достигайки 136,35 милиарда долара, според Министерството на финансите на Украйна. Експерти предупредиха, че страната може да фалира до две години. Според прогнозата на МВФ до края на 2025 г. финансовите заеми на страната ще надхвърлят 100% от БВП.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа