Le Figaro: Френски войски в Одеса, пет сценария

Le Figaro: Френски войски в Одеса, пет сценария
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.03.2024
  • Сподели:

Макрон призова Запада да се подготви за всичко в контекста на украинската криза, пише Le Figaro. В тази връзка редакторите на изданието представят пет „измислени, но в различна степен реални“ сценарии за разполагане на френски войски в зоната на конфликта.

 

 

Превод от Le Figaro, Франция: 

 

Le Figaro: Френски войски в Одеса, пет сценария

 

 

Първи сценарий: Франция създава в Украйна военни заводи

На територията на Украйна Франция ще създаде военни заводи както за производство, така и за оперативно обслужване. Британската отбранителна компания BAE Systems подписа договор за производството на стрелково оръжие, а германската Rheinmetall планира да построи завод за ремонт на танкове.

„Френските компании възнамеряват да създадат партньорства с украински предприятия, за да произвеждат резервни части в Украйна, а в бъдеще, може би, и боеприпаси“, поясни френският министър на въоръжените сили Себастиен Лекорню по канала RMC на 8 март.

Френската армия наистина има възможностите да поддържа техниката си в изправност. Въпреки това, както в случая с BAE Systems и Rheinmetall, най-вероятно не военните ще бъдат отговорни за изграждането на заводите.

„Имам големи съмнения относно подобен проект. Застраховките биха били толкова високи, че биха направили малко вероятно изграждането на подобен завод“, заяви генералът от резерва Франсоа Шованси, геополитически консултант с докторска степен по информационни и комуникационни науки.

Тези заводи, които ще произвеждат оборудване с висока добавена стойност, ще станат основна цел за руската армия.

Втори сценарий: военните се занимават с разминиране, обучават специалисти и използват дадена техника

„Технически това е възможно, но трябва да се запитаме дали това обучение ще ускори изтощаването на руските войски“, твърди източник от отбраната.

Що се отнася до операторите, „ако оборудването, което доставяме, се нуждае от поддръжка, тогава най-вероятно френските инструктори вече са на място“, добави френски генерал.

Трети сценарий: защита на Одеса

При този сценарий френската армия ще изпрати войски за осигуряване на наземната и въздушната безопасност на Одеса.

«На този етап руснаците нямат средства да стигнат до Одеса. Те обаче могат да увеличат ракетните си удари», твърди Никола Тензер, френски политолог и преподавател в Sciences Po в Париж.

Присъствието на Франция в Украйна «ще ни въвлече в пряка конфронтация с руската армия.

Това е напълно възможно, но включва огромни рискове и изразходване на значителни ресурси», посочва генерал Шованси.

От практическа гледна точка Франция може да «разположи противовъздушна артилерия, като системата Mamba.

Париж има само осем от тях, а няколко несъмнено ще бъдат използвани за осигуряване на безопасността по време на Олимпийските игри.

„Дайте да погледнем истината в очите, при този сценарий ще влезем в конфликт с Русия», опасява се източник, работещ за голям френски военно-промишлен концерн.

„Така че политиците ще се наложи да се оправдават пред обществото както за разполагането на войски, така и за загубата на животи.”

Четвърти сценарий: френските войски ще създадат защитна зона

Този сценарий съдържа същите рискове като предишния, но в по-голям мащаб. Франция ще изпрати войски, за да облекчи положението на украинските войници.

„Операция по обезпечаване целостта на територията в дълбочина на Украйна в момента е несбъдната мечта“, пише полковник Мишел Гоя в своя блог.

«Нашите войски могат да присъстват в Украйна и да бъдат подчинени на властите в Киев, за да защитават териториите. В този случай също ще бъде необходимо да обявим забранена за полети зона.

Въпреки това Франция може да разположи само две бригади, за да покрие фронт, простиращ се над 80 км. Възниква и въпросът как да реагираме в случай на удари срещу нашите войски“, отбелязва генерал Шованси.

Пети сценарий: Окопна война

В този най-малковероятен сценарий френските войски ще се бият заедно с украинските срещу руската армия.

„Това би било равносилно на обявяване на война на Русия“, пояснява експерт, близък до Министерството на отбраната.

«Политическите загуби ще бъдат значителни. Президентът ще бъде принуден да поиска от парламента гласуване, защото в противен случай общественото мнение няма да разбере на какво основание масово пристигат ковчези», казва генерал Шованси.

Второ, Франция може да разположи само 20 хиляди войници за 30 дни.

Нищо във Франция не предвещава консенсус по този въпрос.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа