Изкуственият интелект ще трансформира държавните администрации

Изкуственият интелект ще трансформира държавните администрации
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.03.2024
  • Сподели:

Цинизмът спрямо изкуствения интелект (AI) е налице, но е неравномерно разпределен. Има недостатъчно скептицизъм относно приложимостта на технологията в различни области в света на бизнеса и твърде малко осъзнаване колко трансформираща може да бъде и всъщност вече е тя за държавите, пише колумнистът на Financial Times Стивън Буш.

 

 

 

Повече скептицизъм трябва да има относно въпроса колко полезен може да бъде AI в творческите области. Крис Кокс, главният изпълнителен директор на развлекателния конгломерат Hasbro, който притежава между другото настолната ролева игра Dungeons & Dragons, наскоро направи някои противоречиви забележки относно използването на AI в своята област.

Той вярва, че вековни компании като неговата имат предимство днес, защото големите езикови модели и генеративният AI работят по-ефективно, колкото повече информация им подавате, а компании „с наследство“ като Hasbro разполагат с много информация. Или, както каза Кокс: „D&D има 50 години съдържание, от което можем да черпим. Буквално хиляди приключения, които създадохме, вероятно десетки милиони думи, които притежаваме и можем да използваме.“

Тук има напрежение: Кокс твърди както че използването на AI ще възнагради големи организации, които имат свои собствени данни и ресурси, с които да го захранват, така и че разходите за използването му ще останат достатъчно ниски, за да си струва. Но за да могат подобни на Hasbro да имат структурно предимство в ерата на AI, авторските права и интелектуалната собственост ще трябва да се спазват стриктно. Това има отражение както върху цената, така и върху ефективността на технологията. В свидетелство пред Камарата на лордовете на Обединеното кралство OpenAI предупреди, че е „невъзможно“ да се обучава AI без използването на материали, защитени с авторски права.

Проблемът е, че историята на съдебните решения, стигащи до обширна дефиниция на това, което вече е интелектуална собственост на някой друг, е дълга. Подобни съдебни дела може драстично да повишат разходите за проектиране и внедряване на AI в мащаб, поне в частния сектор. Аргументът на Кокс е, че използването на AI за разказване на истории може да бъде по-евтино от използването на хора: но дали регулаторите и правителствата ще се съгласят с тясната дефиниция на интелектуалната собственост, която това ще изисква, е открит въпрос.

Добавете към това разходите – както финансови, така и вредните емисии – за поддържане на достатъчно мощни процесори, и има причина да се съмняваме, че AI решително ще трансформира повечето работни места и бизнес начинания. Но трябва да бъдем по-малко скептични относно способността на технологията да трансформира субекти, които не трябва да се тревожат за авторските права или някое от другите ограничения, които биха могли да забавят разгръщането на AI или да го направят изключително скъпо: а именно - държавите.

Те не трябва да се тревожат за авторските право или защитата на данните по две причини. Първо, тъй като по принцип пишат законите, те могат да си дадат такава автономия, каквато си искат. Второ, и което е по-важно, по-голямата част от релевантната информация за обществените политики вече е в техните ръце. И въпреки че ще бъде оказан политически натиск върху държавите, за да се гарантира, че частните компании не могат просто да експлоатират интелектуалната собственост на други хора, има гласове, които да бъдат спечелени чрез автоматизиране на бюрокрацията, тъй като това освобождава държавни ресурси, които да бъдат изразходвани другаде.

Ако сте Hasbro, влагането на половин век от Dungeons & Dragons в големи езикови модели може да ви постави пред неудобни въпроси за това къде точно свършвате вие и започва работата на други. Но ако сте британското правителство, тогава единственото нещо, което ви спира да направите същото с данните за пациентите на Националната здравна служба (NHS), е собственият ви неуспех да съберете и поддържате добри набори от данни.

Правителството на Обединеното кралство вече работи за подобряване на начина, по който събира и съхранява данни. То въвежда схеми, изпробвани в болницата Челси и Уестминстър в Лондон, в останалата част от NHS - за много министри това е модел как да се правят добри иновации в общественото здравеопазване. Изпитванията включват автоматизиране на бележки на общопрактикуващите лекари, резюмета за изписване и клинично кодиране на данните, което е намалило наполовина времето, което лекарите отделят за изписване на пациенти.

В САЩ изкуственият интелект помага на служители от Министерството на жилищното строителство и градското развитие да ускорят процеса на планиране.

Ефектните части на AI – съдържанието на корпоративните презентации – може никога да не станат особено ефективни. Но бек офис функциите за спестяване на време, които вече са на разположение, ускоряват бизнеса. И като се има предвид, че почти всичко, което правят правителствата, е по някакъв начин свързано с бек офис функции, AI има потенциала да трансформира начина, по който работят държавните администрации.

Въпреки че изкуственият интелект може никога да не стане достатъчно евтин, за да ви замени на работа, той вече променя начина, по който сте управлявани от правителството, завършва Буш.

Станете почитател на Класа