Русия наложи вето на резолюция на ООН за Северна Корея

Русия наложи вето на резолюция на ООН за Северна Корея
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.03.2024
  • Сподели:

Русия наложи вето на резолюция на ООН относно мониторинга дали се спазват санкциите, наложени от международната организация на Северна Корея заради ядрената ѝ програма. С това руско вето де факто мониторингът се премахва. Самите санкции си остават в сила, предаде Асошиейтед прес.

 

 

Ветото на Русия предизвика обвинения от страна на Запада, че Москва действа в нарушение на санкциите, за да защити покупките на оръжия от Северна Корея, които да използва във военните действия в Украйна.

При вота освен ветото на Русия, Китай се въздържа от гласуване. 13 страни подкрепиха резолюцията. Тя предвиждаше удължаване на мандата на експертната група, следяща за прилагане на санкциите, с една година, но наложеното от Русия вето блокира това удължаване, предаде БТА.

Преди гласуването постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви пред Съвета, че западните държави се опитват да "задушат" Северна Корея и че санкциите за ограничаване на ядрената програма на страната са се оказали "неуместни" и са "извън реалността."

След гласуването заместник-постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд каза, че ветото на Русия не е нищо повече от "опит на един член на Съвета да заглуши независимите обективни разследвания" на нарушенията на санкциите от страна на Северна Корея. Той заяви, че Русия е действала по този начин, защото "последната година експертната комисия е започнала да докладва за грубите нарушения на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН от страна на Русия."

Станете почитател на Класа