Руските ракетни тестове, мисии и нов боен стелт са заявка на Москва за надмощие в космоса и небето

Руските ракетни тестове, мисии и нов боен стелт са заявка на Москва за надмощие в космоса и небето
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.07.2021
  • Сподели:

Юли бе забележителен месец за руските военни - Москва обяви група успешни ракетни тестове, демонстрира своите военни самолети на международното авиошоу MAKS и стартира новия космически модул Наука.


Събирайки производители на оръжия от цялата страна и клиенти от цял свят, годишното авиошоу MAKS край столицата, разкри новия лек боен самолет Су-75 с кодово име Шах-и-мат. По всички данни представянето на новия лек изтребител от пето поколение беше върхът на експозицията, като разработчиците обещаха, че ще направи първия си полет преди събитието догодина.


Производителите се надяват, че самолетът има шанса да се превърне в бъдещ бестселър по целия свят. На практика в момента няма модерни леки самолети на пазара. Американският F-35 Lightning II е способен боец, но е скъп, относително тежък и най-важното „политически натоварен", тъй като отношенията често диктуват износа. Всичко това прави руския Шах-и-мат интересна покупка за редица региони от Азия и Африка - и дори Латинска Америка.


Рекламният видеоклип, който дойде с новия самолет, включваше ОАЕ, Индия, Виетнам и Аржентина. Всички те изглеждат като подходящи потенциални купувачи, особено в светлината на докладите за потенциален съвместен руско-емирски проект, за който се говори от няколко години. Освен това Су-57, изтребител от пето поколение за руските аерокосмически сили, вече е влязъл в серийно производство.


Индустрията на гражданската авиация също имаше какво да покаже със своите проекти Sukhoi Superjet и MC-21. Работата по тях продължава и една конкретна област на подобрение е локализацията. Въпреки че им липсват големи международни договори, руският пазар има достатъчно възможности и за двата. Интересното е, че нито дума не беше казана за руско-китайския проект за разработването на широкофюзелажен самолет CR929, предназначен да оспори доминирането на ЕС и САЩ на пазара. В същото време Boeing и Airbus активно участваха във въздушното изложение със своите проекти за гражданска авиация.


Второ, руското министерство на отбраната пусна поредица от изявления, които направиха интересен фон за MAKS. Първото включва видеозапис на успешно изпитателно изстрелване на противокорабна хиперзвукова крилата ракета. По време на шоуто се говореше, че в близко бъдеще ще има ново изстрелване - този път на максимален обхват (1000+ км), а целта ще бъде самолетоносач.

 

Въпреки че тази ракета няма да се превърне в основната ударна сила на руския флот, който отбеляза своята 325 -годишнина през уикенда, тя има голям потенциал, когато става въпрос за гарантиране на унищожаването на най -важните и сигурни цели в морето и на сушата.


Вторият клип беше посрещнат с още по-голямо вълнение-руските военни за първи път пуснаха кадри от изпитание на живо на своята усъвършенствана зенитна система С-500. В обозримо бъдеще тази система ще се превърне в един от ключовите елементи на интегрираната аерокосмическа отбрана на страната, теоретично способна да неутрализира по същество всяка входяща ракета, включително тези, идващи от космоса.


Разработването и внедряването на системата е навременно, като се има предвид, че страната постоянно се сблъсква с нови, бързо нарастващи заплахи. След като системата С-500 влезе в експлоатация, възможностите на Русия за противоракетна отбрана ще отговарят на тези на американците на ново ниво и това може да помогне за по-бърз контрол върху оръжията. Вече се наблюдават подобни тенденции с високоточни оръжия за далечни разстояния.


Третият забележителен напредък беше успешното стартиране към МКС от руската космическа агенция Роскосмос на научния модул Наука. Не всичко мина гладко, но всички участници остават предпазливи оптимисти. Разбира се, мисията на Наука е трябвало да се осъществи преди години, така че това стартиране наистина не може да се счита за пробив.


Русия все повече се позиционира като сериозен играч, който може да задоволи собствените си нужди в областта на транспорта, космоса и националната сигурност, като същевременно въвежда конкурентни решения за продажба на международните пазари. В същото време санкциите на Запада остават основен фактор, който наред с други, спира развитието на въздушната и космическата индустрия в световен мащаб. В крайна сметка здравословната конкуренция е много по -ефективен инструмент на научно-техническия прогрес, отколкото опитите да се „избият" конкурентите от определени пазари чрез прилагане на политически натиск.


Но явно международните анализатори и купувачите знаят колко напреднала е Русия - постижения като „Шах-и-мат", ракетата „Циркон" и изстрелването на „Наука" може да са само върхът на айсберга.

Станете почитател на Класа