„Роман Абрамович не е купил Челси по указание от Путин за да корумпира Запада“

„Роман Абрамович не е купил Челси по указание от Путин за да корумпира Запада“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.07.2021
  • Сподели:

Адвокат на Роман Абрамович заяви пред съда в Лондон, че купуването на Челси от милиардера не е ръководено от руския президент Владимир Путин, за да го използва "приемливо лице" в корумпирана схема.


Абрамович съди издателския гигант Харпър Колинс и журналистката Катрин Белтън заради твърденията, направени в книгата й „Хората на Путин: Как КГБ си върна Русия и след това пое Запада", че той е действал по указание от Путин при закупуването на ФК „Челси" през 2003 г. като част от схема за корумпиране на Запада.


В първия ден на предварителното изслушване Хю Томлинсън, защитаващ 54-годишния собственик, заяви, че „мързеливите неточности" в книгата на Белтън преувеличават позицията на Абрамович в руската политика.


Абрамович отрича покупката на Челси за 150 млн. паунда да е била „режисирана от руския президент и част от схема за корумпиране на Запада чрез корумпиране на местните елити и за изграждане на руско влияние".


„Обикновеният и разумен читател неизбежно ще излезе с мнението, че Роман Абрамович е инструктиран да купи Челси... така че той е бил използван като приемливо лице на корумпиран и опасен режим. На нито един етап читателят не е казал, че всъщност Абрамович е далеч от Путин и не участва в многото и различни корумпирани схеми, които са описани. Напротив, той е описан като извършващ корупционни плащания." казал Томлинсън, предава Guardian.


Белтън беше цитирала Сергей Пугачев в нейната работа, когато отразява отношенията между Путин и Абрамович, но твърди, че читателите ще вземат предвид съмнителния авторитет на избягалия милиардер Пугачев, когато четат неговия разказ. Пугачев, който по -рано беше наричан „банкерът на Путин", беше дискредитиран от съдия от Върховния съд като „невъзможно да му се вярва" през 2016 г., но въпреки това му беше предоставена централна роля в книгата.


След съдебното производство говорител на Абрамович каза: „Сега имахме възможност да изразим притесненията си пред съда и да обясним защо г -н Абрамович е предявил този иск".


От придобиването на клуба, управлението на Абрамович реализира пет титли във Висшата лига, същия брой купи ФА и две титли в Шампионската лига.

Станете почитател на Класа