Шакира може да бъде съдена за измама от 17 милиона долара в Испания

Шакира може да бъде съдена за измама от 17 милиона долара в Испания
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.07.2021
  • Сподели:

Колумбийската певица Шакира е близо до съдебен процес по разследване за предполагаема данъчна измама от 14,5 милиона евро (повече от 17 милиона долара) към испанската хазна, между 2012 и 2014 г.


След три години разследване, съд номер 2 на Барселона стигна до заключението, че има „достатъчно индикации", че артистката е извършила престъплението „измама срещу испанската държава", като се е преструвала, че не живее в страната и е скрила доходите си чрез на мрежа от компании, разположени в данъчни убежища.


Каталунският съдия Марко Хесус Жубериас счита, че въпреки факта, че тезите на Министерството на финансите и защитата са „диаметрално противоположни" по отношение на данъчното тълкуване, което се прилага, в процеса ще бъде възможно да се реши кой е прав, вестник El Country.


Като цяло правосъдието обвинява Шакира в шест данъчни престъпления, за които, ако бъде осъдена, тя може да влезе в затвора. Тя обаче има последен шанс да избегне процеса чрез споразумение с прокуратурата.


Съдия Жубериас постанови в своята резолюция, че певицата е спряла да плаща данъци в Испания през тези три години, „въпреки че е задължена да го направи, тъй като тя има данъчното си местожителство тук".


Експертите, назначени от защитата на Шакира, твърдят, че тя е имала удостоверение за постоянно пребиваване на Бахамите и че до 2015 г. нейното присъствие в Испания не надвишава 183 -те дни в годината, които са необходими за плащането на данъци в тази страна.


Колумбийската звезда потвърждава, че до същата година е посещавала Испания само спорадично, поради сантименталните си отношения с каталунския футболист Жерар Пике. И че едва когато се родил вторият й син, тя е установила обичайната си резиденция в Барселона.


Освен това тя поддържа, че дните, в които е била извън Испания - по повод концертните й турнета или участието й в телевизионното риалити шоу "Гласът" в САЩ, не трябва да се отчитат като време на пребиваване в страната.

Станете почитател на Класа