Джо Байдън се опасява от война

Джо Байдън се опасява от война
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.07.2021
  • Сподели:

Колкото по-мащабна става дигитализацията, толкова по-уязвими от хакерски атаки стават държавата, икономиката и обществото. Джо Байдън дори предупреди: по тази причина може да избухне и война между велики сили.

 

 

 

Да не чуе дяволът, казва народът. И наистина предупреждението на американския президент звучи доста апокалиптично: Джо Байдън се опасява, че може да избухне война между велики сили в резултат от хакерска атака. И може да си представи избухването на такава война единствено и само по тази причина. 

 

Кибератаките срещу т.нар. "критична инфраструктура", срещу държавни институции и частни фирми напоследък толкова зачестиха, че вече никой не може да махне пренебрежително с ръка. Колкото по-мащабна става дигитализацията, толкова по-уязвими стават и държавата, и икономиката, и обществото. И толкова по-високи са изискванията за сигурност.

 

Западните тайни служби са единодушни, че много атаки срещу цели в Западния свят се направляват както от държавни институции в Русия и Китай, така и от престъпни групировки, които със знанието или дори с одобрението на тези институции се занимават с един вид изнудване.

 

Тези дни американският президент Джо Байдън даде на руския президент Владимир Путин ясно да разбере кои елементи от критичната инфраструктура по никакъв начин не бива да стават цел на кибератаки. И току-що отговори на досега неизречения въпрос какво би последвало, ако тази червена линия се прекрачи: може би война. Да, недопустимо е нашите общества и държавните структури  да бъдат парализирани и да станат недееспособни. Време е всички да осъзнаем тази наша обща уязвимост и да положим повече усилия за сигурността и съпротивата срещу кибератаките.

 

 

Клаус-Дитер Франкенбергер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа