Прогнозите за турската инфлация намекват за спад на лихвите в края на годината

Прогнозите за турската инфлация намекват за спад на лихвите в края на годината
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.07.2021
  • Сподели:

Турската централна банка увеличи прогнозата си за инфлацията, но също така обяви, че очаква значителен спад в ускорението на цените през последното тримесечие, което може да отвори прозорец по-късно през годината за намаляване на лихвите.

 

Потребителската инфлация ще завърши 2021 г. на ниво от 14,1%, като досега очакванията бяха за 12,1%, заяви в четвъртък гуверньорът Сахап Кавджъоглу при представянето на втория си доклад за инфлацията. Повечето икономисти очакваха прогнозата на банката за края на годината да бъде над 15%, след като поскъпването на суровините и отслабването на лирата тласнаха инфлацията до 17,5% през юни.

Президентът Реджеп Ердоган продължава да смята, че по-високите лихвени проценти разпалват, а не ограничават инфлацията, настоявайки за намаление на разходите по заемите още през лятото.

 

 

Очакването на Кавджъоглу, че инфлацията ще се забави значително до края на годината, предполага, че властите може да се изкушат да „започнат цикъл на облекчаване на паричната политика през четвъртото тримесечие на 2021 г. или първото тримесечие на 2022 г.“, когато Фед потенциално може да затегне политиката, коментира Пьотр Матис, старши форекс анализатор на InTouch Capital Markets.

 

За да може лирата да остане относително стабилна, турската централна банка трябва да поддържа достатъчно атрактивно разграничаване между лихвения си процент и този на водещите централни банки, коментира още той.

 

Кавджъоглу поддържа основната лихва непроменена на ниво от 19%, откакто бе назначен през март.

 

 

Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Станете почитател на Класа