Със самостоятелната пресконференция Байдън избягва риска от споделяне сцената с Путин

Със самостоятелната пресконференция Байдън избягва риска от споделяне сцената с Путин
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.06.2021
  • Сподели:

Президентът Джо Байдън ще проведе самостоятелна пресконференция след срещата си на върха на 16 юни в Женева с президента Владимир Путин, като така избягва риска от гафове, докато споделя сцената с руския си колега.


„Очакваме тази среща да бъде откровена и директна, а самостоятелната пресконференция е подходящият формат, за да комуникираме ясно със свободната преса темите, повдигнати на срещата - както по отношение на областите, в които можем да се съгласим, така и в областите, в които имат значителни притеснения ", каза представител на Белия дом пред репортери в събота на срещата на Г7 в Карбис Бей, Англия.


Този подход ще позволи на Байдън (78) да избегне открити разногласия с Путин пред пресата, както и да попречи на 68-годишния руски лидер да ръководи разговора. Това също така ще предотврати смущаващи или противоречиви взаимодействия, като например когато бившият президент Доналд Тръмп беше обезсърчен след срещата си през 2018 г. с Путин в Хелзинки да застане на страната на руския си колега по твърденията, че Кремъл не се е намесил в президентските избори в САЩ.


Срещата на върха в Женева идва в момент, когато отношенията между САЩ и Русия са - по думите на Путин тази седмица - в „най-ниската точка през последните години". Байдън заяви, че "иска да поддържа стабилни и предсказуеми отношения с Москва", но ще дойде в Швейцария, въоръжен с обвинения, че Русия е отговорна за скорошните атаки на рансъмуер срещу американската инфраструктура и вероятно ще се опита да продължи да представя себе си пред пресата като твърд по отношение на Кремъл.


Освен хакерските атаки, спорните дискусионни точки могат да включват твърдения за нарушения на човешките права от двете страни, контрола на ядрените оръжия и конфликта в Украйна. Байдън също може да преразгледа обвиненията за намеса на Русия в изборите в САЩ.


„Съединените щати ще отговорят по силен и смислен начин, ако руското правителство се ангажира с вредни дейности", каза Байдън пред репортери на срещата на Г7.


Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви пред ТАСС в събота, че Путин ще проведе собствена пресконференция след срещата на високо равнище, говорейки пред репортери от Кремъл и други журналисти. Говоренето с пресата поотделно е „практиката на американската страна", добави той, настоявайки, че тя не отразява мрачните очаквания за срещата.


Путин, тогавашен министър-председател на Русия, за последно се срещна с Байдън, тогава вицепрезидент на Барак Обама, през 2011 г. Докато Байдън има богат външнополитически опит, срещите на върха с главнокомандващите на САЩ не са новост за Путин. Байдън ще стане петият президент на САЩ, с който ще се срещне Путин от 1999 г. насам.

Станете почитател на Класа