Новият буден поздрав: Честит почивен ден!

Новият буден поздрав: Честит почивен ден!
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.06.2021
  • Сподели:

Членовете на училищно настоятелство в Ню Джърси може би са си мислили, че ще прекратят противоречията за будното преименуване на празници, като премахнат всички имена на празниците от официалния календар на областта. Вместо това родителите ги призоваваха да подадат оставка.


Петицията Change.org, която бе стартирана срещу членовете на образователния съвет на Рандолф в петък вечерта, постигна първоначалната си цел от 1000 подписа още в събота вечерта. Жителят на град Рандолф Томас Татем каза „Като заменят всички имена на празниците в училищния календар с думите „почивен ден", членовете на управителния съвет опозориха нашата общност и очевидно нямат най-добрия интерес към децата ни в нищо от това, което правят".


Новата училищна политика, която беше одобрена единодушно от борда в четвъртък, означаваше, че всеки празник - от Коледа до Деня на паметта, от Деня на благодарността до Йом Кипур - ще се показва в календара като „почивен ден".


Противоречието произтича от решение на борда от миналия месец да преименува Деня на Колумб на Ден на коренното население. Христофор Колумб, изследователят от 15-ти век, на когото се приписва откриването на Америка, е една от многото исторически личности, чието наследство е атакувано през последните години поради поведение или възгледи, които се считат за неприятни според днешните стандарти за политическа коректност.


Франк Томасиело беше сред първите жители на Рандолф, които подписаха петицията, призоваваща членовете на управителния съвет да се оттеглят, казвайки: „Ние няма да позволим нашия красив град да бъде превзет от събудена култура на отмяната. Историята съществува, за да можем да се учим от нея - с доброто, лошото и грозното - и вие вече станахте част от грозното."


Не е ясно дали бордът е спорил, когато е отговорил на противоречието на Колумб, като премахне всички имена на празници. „Ако нямаме нищо в календара, не трябва да имаме никой с наранени чувства или нещо подобно", каза членът на борда Дорене Рош пред местния филиал на Fox News.


В частност италианските американци се противопоставиха на усилията за отмяна на Деня на Колумб. Служителите на училищата в Ню Йорк по-рано тази година се сблъскаха с реакция след преименуването на празника Ден на коренното население. Кметът Бил де Блазио отговори, като каза, че училищата ще бъдат затворени на 11 октомври, за да отпразнуват „Деня на италианското наследство / Деня на коренното население".

Станете почитател на Класа