Малка датска компания се изстреля на американската борса неизвестно защо

Малка датска компания се изстреля на американската борса неизвестно защо
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.06.2021
  • Сподели:

Датската малка биотехнологична компания Orphazyme изненада инвеститорите и анализаторите, когато нейните американски депозитарни акции скочиха със 1387% за една нощ на Уолстрийт.


След отварянето на фондовия пазар в Копенхаген в петък акциите на Orphazyme първоначално нараснаха със 76%, но след това се повишиха с над 140% в американската сесия, съобщава Bloomberg.


Никой не разбира на какво се дължи главозамайващият скок, но компанията предупреждава инвеститорите да не се увличат. Също така, компанията припомни, че „цените могат да спаднат и тези, които са закупили акциите й, могат да понесат загуби на значителна част от своите инвестиции".


Междувременно от фирмата казаха "Компанията не е наясно с някакви големи промени в своите програми за клинично развитие, финансово състояние или резултати от операции, които биха могли да обяснят тази колебливост на цените или обема на търговията".


Датският икономист Пер Хансен от брокера за търговия на дребно Nordnet твърди, че единственото разумно обяснение е, че Дания вече има своите собствени „мем акции", като са известни акциите, който стават вирусни онлайн, привличайки вниманието на инвеститорите на дребно. "Понякога няма логично обяснение за това, което се случва на фондовия пазар и развитието на котировките на Orphazyme е пример за това", каза той.

Станете почитател на Класа